Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Luknje v pravilniku
Težava izpušnega sistema za sezono 2012 še ni rešena
Pri razpravi okrog položaja izpušnih cevi za sezono 2012 zadnja beseda še ni bila izrečena. Na sestanku tehničnih šefov na Nürburgringu je v javnost prišla informacija, da bodo lahko izpušne pline za potrebe aerodinamike koristili tudi takrat, če bodo izpušne cevi iz prekritja izstopale navpično.
Bojan Vrbnjak
27. julij 2011 | 19:03:11

Če je nekdo bil mnenja, da se je dolgotrajen spor okrog izpušnega sistema v Silverstonu in z novim pravilnikom za sezono 2012 končal, se je pošteno uštel. Gre namreč za sporno vprašanje, ali se lahko izpušni plini koristijo kot pripomoček za aerodinamiko.

Dejansko pravilnik prepoveduje, da lahko voznik iz kokpita vpliva na aerodinamiko. Pri umetnem vpihavanju difuzorja lahko voznik preko nastavitve motorja krmili podtlak v področju zadka dirkalnika. Največ vročih razprav je bilo v zadnjem času okrog vžiga motorja tudi takrat, ko voznik ni pritiskal na plin.

V Silverstonu so našli rešitev, tako da bodo lahko ekipe, kljub sivi coni v pravilniku, še naprej uporabljale ta sistem. Za prihodnjo sezono pa želijo odgovorni Fie s spremembo tehničnega pravilnika končati ta gordijski vozel formule ena. Na predlog Ferrarija  so se poenotili na rešitev, da bodo končne cevi izpuha izstopale na zgornji strani karoserije.

Toda več kot očitno je ta sprememba pravilnika na ponovni preizkušnji. Na sestanku tehničnih šefov na Nürburgringu je v javnost prišla informacija, da lahko izpušne  pline za potrebe aerodinamike koristijo tudi v primeru, če izstopajo navzgor.

Sauberjev tehnični šef James Key je za kolege iz auto motor und sport povedal, da ne izključuje možnosti, da bodo nekatere pametne glave tehnični oddelkov moštev našle luknje v pravilniku. "Medtem smo se že naučili, da bodo vedno obstajale določene poti. Težko je reči, kaj bo iz tega prišlo, ko bodo ekipe lahko šest mesecev razmišljale o primerni rešitvi.

Inženir švicarske ekipe pa aktualno rešitev vidi kot korak v pravo smer. "Menim, da je aktualni dirkalnik dokaj vodotesen. Na primer vprašanje, kaj je lahko nameščeno neposredno za izpuhom. Pravila aerodinamike predpisujejo določene minimalne radije. Ostri robovi v prekritju so s tem izključeni. Zagotovo pa ne bomo mogli delati tega, kar lahko počnemo sedaj."

Z novim položajem izpušnih cevi Key pričakuje, da bo v področju zadka dirkalnika prišlo do določenih sprememb. "To je bilo kot z dvojnim difuzorjem. Vsi drugi deli kot so menjalnik ali obese so morali odstraniti oziroma prestaviti, da so omogočili prostor izpušnemu sistemu. Trenutno vsi dirkalnike izdelujejo tako, da lahko maksimalno koristijo izpušni sistem. V tem pogledu bomo na področju zadka dirkalnika zagotovo priča spremembam. Dirkalnik bodo v vsakem primeru kazali drugačno podobo."

Postavlja se veliko vprašanje, kako bodo lahko tehniki nadomestili izgubo podtlaka brez tega trika z izpuhom. "Ni nobene poti, da bi lahko v ozkih zavojih ustvarili takšen učinek. Vendar smo se medtem veliko naučili o tem področju. Tega ne moreš enostavno pozabiti. Mogoče bi lahko s pomočjo trikov vendarle nadomestili določeni del tega učinka. Morda s prekritjem na primer." Aerodinamični geniji, kot je na primer Adrian Newey, torej ne bodo ostali brez dela in bodo tudi  v bodoče vneto delali na najboljših rešitvah, pa naj si bodo tudi te zelo na robu pravilnika.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija