Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Telemetrija v formuli ena
Varnostni dejavnik
Telemetrija je v zadnjih letih postala obsežnejša – iz enega dirkalnika na posamezni dirkaški konec tedna odgovorni inženirji dobijo tudi do 30 gigabajtov podatkov.
Jure Božič
15. julij 2011 | 14:25:27

V moderni formuli ena računalnikov ne moremo več odmisliti. Iz dirkalnikov v moštvene garaže roma nešteto podatkov, kjer pred monitorji sedijo številni inženirji, ki nadzirajo vsak detajl. V preteklih letih se ni povečalo samo število podatkov, temveč tudi hitrost prenosa le-teh. Teh podatkov ne vidijo samo inženirji ob dirkališču, temveč tudi tisti v moštvenih tovarnah. Da lahko motošport obstaja tudi brez visoke tehnologije in elektronike, dokazuje ameriška dirkalna serija NASCAR, kjer je telemetrija na dirki prepovedana.

"Lahko delamo tudi brez telemetrije in dirkalnik bo še vedno vozen," pravi Alex Burns iz ekipe Williams. "Vendar bi bili zelo zaskrbljeni, ker ne bi mogli nadzorovati tudi določene varnostne elemente. Na primer če v pnevmatiki pade tlak in če je le-ta poškodovana, potem nastopi varnostni problem." V preteklosti je količina podatkov, ki se zbira v dirkalniku, narasla za desetkrat. Na posamezni dirkaški konec tedna se zbere tudi do 30 gigabajtov podatkov.

Skupaj s podjetjem AT&T je Williams delal na radijskem omrežju in podatkovnih vodih. Britanska ekipa izdaja, da se podatki pretakajo 25 krat hitreje kot pri običajnem zmogljivem internetnem priključku. S tem smo zmanjšali število sodelavcev na posamezni dirki. Potegnjeno pod črto so torej znižali tudi stroške. "Vendar pri postankih v boksih mora še vedno delati določeni število mehanikov. Le-ti še niso virtualni," se nasmehne Burns.  

V nasprotju od formule ena, pa je v seriji NASCAR pomembnejši voznik, ki mora čutiti, če pnevmatika izgublja tlak. "NASCAR želi na dirki kar se da zmanjšati tehnologijo, da bi s tem bilo zanimivejše za gledalce," pravi strokovnjak za tehnologije Matthew Robinson. "Mehanski dejavnik igra povsem drugo vlogo. K temu spada komunikacija med vozniki, mehaniki in šefi moštev, ki bi bila včasih s pomočjo telemetrije veliko enostavnejša."

"Mnogi bi argumentirali, da to bolj poudarja mehanski dejavnik, medtem ko le-ta v formuli ena komajda še obstaja. Vendar pa formula ena predstavlja ultimativno performanco, zato tehnologija igra veliko vlogo, za katero se vedno zanima dovolj ljudi." Toda tudi v kraljevem razredu motošporta smo priča staromodnim stvarem. Znamenite table, s katerimi se obvešča voznike na stezi, so tudi v letu 2011 uporabne – če bi zatajile moderne komunikacijske poti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija