Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Prepoved trika z motorjem hud udarec za Renault
Grozijo Red Bullu okvare motorjev?
Če bo FIA zares prepovedala sporne nastavitve motorja za konstantno pihanje difuzorja, bodo še posebej prizadete ekipe, ki uporabljajo Renaultove motorje. Strokovnjaki se namreč bojijo težav z zanesljivostjo.
Jure Božič
4. junij 2011 | 12:26:34

Vse se je začelo s pismom Franka Williamsa na naslov mednarodne avtomobilistične zveze FIA. Starosta šefov formule ena je zahteval pojasnilo pravilnika v povezavi s posebnimi področji motorja, ki proizvajajo izpušne pline, čeprav voznik ne pritiska na plin. Konstanten curek izpušnih plinov namreč podpira pretok zraka. Pri oblikovanju difuzorja so inženirji gradili na umetnem napihovanju. Aerodinamiki pa odločajo, kje se konča izpušni sistem.   

Pri Renaultu se konča na sprednjem koncu stranskih zabojev, pri Mercedesu na pol višine zabojev. Red Bull s svojim sistemom izpušne pline ciljno usmerja na špranjo med zadnjima kolesoma in dnom dirkalnika, da bi na eni strani podpiral pretok zraka v difuzorju, na drugi strani pa difuzorju omogočil zaščito pred stranskimi zračnimi tokovi. Ekipe McLaren, Ferrari, Sauber, Force India, Williams in Virgin so kopirale rešitev Red Bulla.  Strokovnjaki razlikujejo med hladnim in vročim napihovanjem. Pri "mrzlem" se v vlečnem obratovanju črpa le zrak skozi zgorevalne prostore. Pod "vročim" pa razumemo dodatno vbrizgavanje goriva pri ekstremno zapoznelem vžigu. To obogati energijo izpušnih plinov in s tem izboljša aerodinamični učinek.  

Renault je svojo motorje posebej prilagodil temu sistemu. Cosworth lahko napihuje le hladno. Kdor želi naknadno predelati na vroče napihovanje. Mora investirati ogromno denarja. "Na testni mizi smo uničili kar nekaj motorjev," priznava športni šef Mercedesa Norbert Haug. Toda uporabnost opraviči večji izdatek. V primerjavi z hladnim napihovanjem, vroče napihovanje difuzorja prinaša štiri desetinke sekunde. Če bi ta izpušni sistem prepovedali v celoti, bi ekipe izgubile tudi do osem desetink sekunde na krog.

Ekipa Williams, ki uporablja Cosworth motorje, je Fio z razlogom opozorila na luknjo v pravilniku. Napaka leži namreč v definiciji. Le-ta se glasi: Pri ničelni stopnji plina lahko na motor pride ničelna stopnja navora. Navor se uniči z upočasnitvijo vžiga. Torej legalno, vendar pa ne v smislu pravilnika. "Nesmiselno se porablja gorivo," besni predsednik Fie Jean Todt. Nekdo je izračunal dodatno porabo goriva za ta inovativni sistem izpušnega sistema: sedem ton na leto.

Od dirke za veliko nagrade Velike Britanije naj bi bil ta sistem na podlagi člena 3.15 prepovedan. Voznik ne sme vplivati na aerodinamiko dirkalnika. Dušilne lopute se bodo potem morale odpirati analogno k položaju pedala za plin. Če bo voznik stopil s plina, potem izpušni sistem ne bo pomagal difuzorju. To bo pri zaviranju in pri vožnji s polovičnim plinom vodilo do nihanja podtlaka.

Najbolj prizadeti bodo tisti, ki so ta trik z izpušnim sistemom spravili do perfekcionizma. To sta Red Bull Racing in Lotus Renault. Sauberjev tehnični šef James Key sproščeno gleda na bližnjo prepoved. "Vračamo se nazaj na našo staro rešitev. Če bo izpušni sistem ciljal navznoter v odprtino zaganjalnika, potem se lahko odpovemo temu triku."

Ali to sedaj v neki meri pomeni, da ekipama Ferrari in Red Bull grozijo okvare z motorji? Za omenjeni moštvi bo ta prepoved napihovanja difuzorja zagotovo predstavljala problem, saj je zaradi tega občutno prizadeta tudi karakteristika motorja. Grozijo okvare motorjev in slabša voznost le-teh. Ferrari ventile odpira z vleko, da bi v ohišju ročične gredi ustvarili tlak. Renault izpušne ventile hladi z dodatnim vbrizgavanjem.  

Zapozneli vžig izboljša odzivnost motorja, ker se zgorevalne komore ohlajaj bistveno počasneje, če voznik stopi s stopalke za plin. Renault in Ferrari uporabljata dušilne lopute, na drugi strani pa Mercedes in Cosworth dajeta prednost valjčnemu drsniku. Brez tega trika pri menjavi plina trpi voznost dirkalnika.     

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija