Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Ferrari na robu legalnosti
Ferrari s krilcem prelisičil pravilnik
Ferrari je prvi prosti trening v Barceloni opravil z zadnjim krilcem, ki je pri konkurenci poskrbelo za začudene poglede. Če smo natančni in strogi, je bilo nelegalno. Kljub temu pa se je Ferrari gibal na notranjem delu zunanjega roba pravilnika. Pravilnik ima namreč tukaj luknjo.
Bojan Vrbnjak
20. maj 2011 | 18:45:04

Šlo je le za nekaj krogov tekom obeh prostih treningov. Fernando Alonso in Felipe Massa sta se na stezo podala z novim zadnjim krilcem svojega dirkalnika 150° Italia, ki je vohunom konkurence takoj padel v oči. Na zgornjem koncu prvega elementa so namreč namestili letev, ki za tri centimetre štrli preko končnih plošč. Če bi bilo krilce izmerjeno na svojo višino, potem bi dobili 98 centimetrov. Pravilnik (člen 3.6) pa omejuje maksimalno višino zadnjega krilca na 95 centimetrov. Torej nelegalno. Ali vendarle ne?

Gledano pravno, se Ferrari nahaja na varni strani. Inšpektorji Fie domnevno ilegalen dirkalnik ne bi mogli diskvalificirati, če bi Ferrari s tem novim zadnjim krilcem nastopil tudi na dirki. Tehniki iz Maranella so namreč izrabili luknjo v pravilniku Fie.

Gre za člen 3.10.3 tehničnega pravilnika (originalen tekst v angleščini navajamo spodaj). V njem stoji, da lahko med oporniki krilc nameščene letve v višino merijo med osmimi in tridesetimi milimetri. In da se lahko pri preverjanju člena 3.6 (višina dirkalnika) te dodatke  ignorira, ko gre za merjenje dirkalnika. In ravno na to točko bi se lahko skliceval Ferrari.

Na drugi strani pa pravilnik pravi, da mora dirkalnik v vsakem času odgovarjati pravilniku. FIA se zaveda šibki točki svojega statuta. Zato ne čudi, da želijo to točko kar se da hitro spremeniti. Kaj hitro se namreč lahko zgodi, da bi na to idejo prišle še druge ekipe.

Tehnični pravilnik -  Člen 3.10.3 (originalna verzija):

In order to ensure that the individual profiles and the relationship between these two sections can only change whilst the car is in motion in accordance with Article 3.18, they must be bridged by means of pairs of rigid impervious supports arranged such that no part of the trailing edge of the forward section may be more than 200mm laterally from a pair of supports. These pairs of supports must : 

- be located no more than 355mm from the car centre line ;
- fully enclose each complete sections such that their inner profiles match that of each section. With the exception of minimal local changes where the two sections are adjacent to each other, their outer profiles must be offset from the inner profiles by between 8mm and 30mm and may not incorporate any radius smaller than 10mm (‘gurney’ type trim tabs may however be fitted between the supports) ;
- be aligned as a pair so as to provide a bearing across their full thickness and along a profile length of at least 10mm when the distance between the two sections is at its closest position ;
- not be recessed into the wing profiles (where a recess is defined as a reduction in section at a rate greater than 45° with respect to a lateral axis) ;
- be arranged so that any curvature occurs only in a horizontal plane ;
- be between 2mm and 5mm thick ;
- be rigidly fixed to their respective sections ;
- be constructed from a material with modulus greater than 50GPa.
These supports will be ignored when assessing whether the car is in compliance with Articles 3.6, 3.9.2,
3.10.1, 3.10.2, 3.10.4 and 3.10.6.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija