Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Ekskluzivno
Skrivnost Red Bullovega krilca
Red Bullov RB7 je najboljši dirkalnik v polju formule ena. Kolegi iz auto motor und sport so na primer tudi pokazali genialne trike, ki so jih uporabili inženirji okrog Adriana Neweya, njim pa so na pomoč priskočili tudi inženirji motornega oddelka, da lahko še učinkoviteje izkoristijo upogljivo krilce.
Bojan Vrbnjak
10. maj 2011 | 16:34:08

Adrian Newey do konca razmišlja o dirkalniku. Številni oblikovalskemu geniju delajo krivico, če trdijo, da je premoč dirkalnika RB7 omejena le na prednje krilce, ki se med vožnjo pri polni hitrosti spusti do asfaltne površine. To je pri Neweyu mišljeno preveč enodimenzionalno. Prednosti ne zagotavlja le en super trik, temveč uglašena celota. Trik z upogljivim krilcem deluje le, ker dirkalnik RB7 že v mirovanju od sprednjega do zadnjega konca izkazuje naklon za tri ali štiri stopinje. Če dodamo še podtlak, potem končne plošče prednjega krilca skorajda praskajo po asfaltni površini.

Celoten dirkalnik potem deluje kot en velik difuzor. Zaradi tega je Red Bull s polnim rezervoarjem še najbolj ranljiv. Kajti v tem primeru teža goriva v zadku pritiska na dirkalnik, kar povzroča motnje pri perfektnem usmerjanju zračnega toka. Takšen položaj pojasni tudi dokaj skromno najvišjo hitrost rdečih bikov. Razprave okrog "šibkega" Renaultovega V8 motorja so nesmisel, saj se ta agregat nahaja pri vrhu razpredelnice najvišjih hitrosti. 

To vodi do vprašanja, zakaj tega ne naredijo vsi. Odgovor je zelo preprost. Ker je zelo težko, da pri tako velikem hodu vzmetenja na zadnji osi generiraš stabilen podtlak. Višje ležeči difuzor sicer nudi večjo ekspanzijsko površino, vendar ga je težje zatesniti proti stranskim zračnim tokovom. Red Bull koristi izpušne pline kot neko vrsto umetne tesnilne letve.    

Mercedesov šef ekipe Ross Brawn in njegov McLarnov kolega Martin Whitmarsh razložita, da to sicer pojasnjuje del misterija krilca, vendar pa ne vsega. "Vzemimo na primer, da je Red Bull v predelu zadka za 20 milimetrov višji kot naši dirkalniki. Pri medosni razdalji 3,4 metra in prehodu enega metra od spredaj je prednje krilce za osem milimetrov pod našim nivojem. Ampak pri vožnji vidimo večje razlike. Vse kaže, da s prednjim krilcem počnejo nekaj zelo zvitega, to drži kot pribito." 

Renault je z izjavo, da naj bi poraba goriva, odkar se permanentno na difuzor usmerjajo izpušni plini, narasla za deset odstotkov, poskrbel za veliko razburjenje. Sebastian Vettel meni, da je to pretirano. Noben voznik ne bo na štart prostovoljno vzel 15 kilogramov več goriva. Na treningu pri minimalni količini goriva v rezervoarju teh deset odstotkov ni tako bolečih. "Za vsako dirko obstaja matrica, pri kateri tehtamo izgubo časa zaradi višje teže goriva proti pridobitvi podtlaka. Od tega je odvisno, kako pogosto uporabimo ta trik," je povedal Renaultov inženir Remi Taffin.

Tehnika, da na difuzor usmerjajo izpušne pline, je bila dodelana. Renault namreč pri zmanjševanju plina skozi motor ne črpa samo zraka, temveč pri zapoznelem vžigu tudi ciljno vbrizgava gorivo. To ima dva učinka: izpušni plini imajo višjo temperaturo in več energije. In oboje koristi pri pretoku. "Aerodinamična prednost je enormna," izda Taffin.

Pravzaprav je dirkalnik RB7 le evolucija svojega predhodnika. Po besedah njegovega avtorja Adriana Neweya so dosegli največji napredek pri zanesljivosti. Prej so bile namreč njegove kreacije vedno obremenjene z napakami. Proizvodnja se je morala najprej navaditi na Neweyeve visoke zahteve. Preden je leta 2006 prišel v Milton Keynes, je Red Bull izdeloval povsem običajne dirkalnike. Sedaj so zunajzemeljski.   

Brezkompromisna zasnova konstrukcije pa kljub temu vsebuje tudi tveganja. Sistem KERS, hlajenje in velikost rezervoarja so narejeni na limitu. Sistem KERS, ker je Newey komponente spravil na mesta, kjer ne motijo njegovo idejo o perfektnem dirkalniku. Baterije in elektroniko bi lahko tako kot drugi namestil pod sedežem voznika ali pod rezervoarjem, toda to bi zvišalo težišče, ker bi voznik sedel višje in ker bi moral rezervoar premakniti navzgor. Sedaj pač mora živeti s tem, da namestitev teh komponent ob in v ohišju menjalnika s seboj prinaša tudi nezaželene stranske učinke.

Kdor ne želi imeti ozek in nizek zadek dirkalnika in istočasno povečati medosno razdaljo na dolžino avtobusa, ta mora pri prostornini rezervoarja uporabiti najmanjšo možno mero. Whitmarsh priznava: "Naš dirkalnik je tako dolg, ker smo ga želeli pri običajni velikosti rezervoarja v zadnjem delu narediti ožjega." Medosna razdalja McLarna meri 18 centimetrov več.

Pri običajnih temperaturah Newey svojemu dirkalniku dovoljuje samo en izpust za vroči zrak. Le-ta se nahaja na koncu tako imenovanega Airboxa. Kaj se zgodi pri vročinski dirki, se je pokazalo v Maleziji. Tri dodatne "škrge" na levi in desni strani kokpita so na zelo občutljivo aerodinamiko delovale na ta način, da je njihova premoč skopnela kot suhi led v stranskih zračnikih. V Sepangu McLaren ni bil boljši, le Red Bull je bil slabši. Kdor bo želel srednjeročno premagati Red Bull, bo moral ugrabiti Adriana Neweya. Ali pa prepovedati aerodinamiko.   

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija