Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Preobremenjeni volani? Ne več….
Vse manj kritik na račun inflacije gumbov
Kritike na račun številnih gumbov modernih volanov formule ena so vedno tišje. Na eni strani zaradi tega, ker so se vozniki počasi že navadili, na drugi strani pa ker so jim tehniki pri upravljanju teh gumbov omogočili enostavne rešitve.
Bojan Vrbnjak
27. april 2011 | 15:14:56

Spomnimo se testiranj pred začetkom sezone. Takrat so vozniki skorajda histerično opozarjali na preveliko število gumbov in stikal in posledično s tem napovedovali morebitne nesreče. Pritiskanje gumbov kot na igralni konzoli namreč odvrača voznikov pozornost od dogajanja na stezi. Red Bull je imel na volanu 21 gumbov in šest klecnih stikal na zadnji strani. Ferrari je na svoj volan namestil še več elementov za upravljanje in sicer 22 gumbov na sprednji strani volana, štiri na zadnji in sedem klecnih stikal.   

Vik in krik o nevarnosti in prevelikemu odvračanju pozornosti se je pri voznikih počasi polegel. Do sedaj še nihče ni zletel s steze, ker bi v žaru borbe večjo pozornost posvečal gumbom na volanu kot pa dogajanju na stezi. Samo Jenson Button je predolgo buljil v majhen prikazovalnik na volanu in zato je ob svojem prvem postanku v boksih pristal pred garažo ekipe Red Bull.  

Vozniki so se že v veliki meri privadili na upravljanje sistema KERS in premičnega zadnjega krilca. In povrhu so ekipe svoje "Playstation konzole" inteligentno okrasile. Vse funkcije se namreč ne upravljajo več samo iz volana. Mercedes na primer zadnje premično krilce aktivira z levo nogo. Na začetku ravnine voznik pritisne na dodatno nožno stikalo in krilce se aktivira. Če noga na koncu ravnine prestopi na sosednji pedal zavore, se krilce takoj postavi v izhodiščni položaj. Potem ko se krilce vrne v izhodiščni položaj, voznik najkasneje v 50 metrih vzpostavi stanje, ki ga je imel pred aktiviranjem tega sistema. Voznika Ferrarija sistem KERS in premično zadnje krilce aktivirata z dvema gumboma na zadnji strani volana.  

Štiri ekipe sistem KERS aktivirajo s polnim pritiskom na pedal za plin (Kickdown). Enostavna pot, ki voznikom zelo olajša delo. Na ravninah vozniki tako ali tako vozijo s polnim plinom. Dodaten pritisk in že se sprosti dodatna moč. Nick Heidfeld je to predlagal svoji ekipi, vendar pri tem ni bil siguren, ali je to dovoljeno. Toda ta način ni sporen. "Prej, ko smo še imeli sistem proti zdrsu koles, sem imel to idejo. Pri BMW smo naredili na ta način." Njegov volan se na zadnji strani še vedno pohvali z osmimi klecnimi stikali. Od zgoraj navzdol se razvrščajo naslednje operacije: zadnje krilce, prestave, sklopka, KERS. "Klecna stikala so prijaznejša za uporabo kot pa gumbi, ker jih lahko nadziraš tudi pri večjem zavoju oziroma obračanju volana.

Ni naključje, da je bil Red Bull najglasnejši kritik na račun pnevmatik, sistema KERS in premičnega zadnjega krilca. Kajti kdor se nahaja v ospredju, ta ne mara naključnih dejavnikov. Nepreračunljivost namreč postane največji sovražnik. Premično zadnje krilce za najhitrejši dirkalnik v polju prinaša tako pomanjkljivosti kot tudi prednosti. Vettel in Webber lahko zadnje krilce iz izhoda iz zavoja aktivirata prej kot pa konkurenca, saj njun dirkalnik proizvaja več podtlaka. Renaultovem motorju dolga sedma prestava, ki ga zahtevata sistem KERS in prekinitev zračnega toka na zadnjem krilcu, ne odgovarja. Renaultov V8 agregat se z močjo pohvali na spodnjem področju vrtljajev. In ravno tukaj morajo sklepati kompromis z nastavitvijo menjalnika.  

Michael Schumacher obožuje elektronska pomagala. Tako imenovani "multitasking" zanj nikoli ni predstavljal težav. V času sistema proti zdrsu koles in motorne zavore je treniral ure in ure, da ta pomagala prilagodi svojemu načinu vožnje. "Več kot lahko dosežem, boljši je rezultat." Rubens Barrichello je na svoji koži tesno občutil prehod v čas Playstation konzol. "V letu 1993 sem v Jordanu imel samo en gumb, sedaj jih imam 26."

Brazilec se sicer ne pritožuje nad inflacijo gumbov in stikal, temveč veliko bolj nad tem, da je prisiljen nenehno gledati na volan. "Seveda ne gre le za to, da bi spregledal ali zamudil signal za aktiviranje zadnjega krilca. Prikazovalnik mi sporoča tudi, koliko imam še v tem krogu na razpolago energije sistema KERS in kje moram, po navedbah simulacije, pritisniti na gumb, da bom odpeljal optimalen krog. Če moraš celotno dirko izmenično gledati na volan in na stezo, potem lahko dobiš glavobol."

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija