Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Razkrivamo
Skrivnost Red Bullovega sistema KERS
Hibridni sistem KERS ostaja rana celotnega paketa dirkalnika Red Bull. Na treh dosedanjih dirkah nikoli ni deloval brezhibno. Razkrivamo vam detajle njihovih težav s sistemom KERS.
Jure Božič
22. april 2011 | 10:56:00

"Če sem odkrit, potem sistema KERS ne bi želel imeti v dirkalniku," je po dirki v Maleziji še enkrat priznal zvezdniški oblikovalec Red Bulla Adrian Newey, ko je bil nagovorjen na največje gradbišče dirkalnika RB7. Na tem področju sta Vettel in Webber še kako ranljiva. "Sedaj smo v učni fazi," je Newey težavo Red Bulla zavil v celofan.

Večjega napredka v pogledu sistema KERS uspeha vajeno moštvo nazadnje ni pokazalo. Toda kje dejansko se nahaja težava njihovega hibridnega sistema, ki zaenkrat še na nobeni dirki ni deloval brezhibno?

V Avstraliji so ga v celoti izključili. V Maleziji je Webber ostal brez njega že na štartu. Elektronika mu je stavkala. Na poti do prvega zavoja je Webber v primerjavi z Vettlom izgubil 28 metrov! Aktualnega svetovnega prvaka je ekipa sredi dirke opozorila, da sistema KERS ne uporablja več. Pred tem se je namreč na podlagi napak večkrat preklopil v varnostni modus. Na dirki v Šabghaju je težava sistema KERS znova obiskala Webbra. Pregoreli kabel je namreč uničil črpalko za hlajenje sistema KERS.

Zato ne čudi, da Red Bull ne želi javno govorit o svojem sistemu KERS in ta tematika je sedaj tabu. Voznika morata molčati, odgovorni ekipe pa širijo meglo. Ker 40 odstotkov tega sistema prihaja iz hiše Red Bull. In ker so komponente razporejene drugače kot pri ostalih uporabnikih. Ali bo nemara Red Bull plačal previsoko ceno zaradi nenavadne postavitve sestavnih delov sistema KERS v svojem dirkalniku?

Adrian Newey oporeka, da so težave doma narejene. Mogoče gre pri njegovi izjavi za izgovor, kajti ekipa Renault ima primerljiv sistem KERS, vendar je le-ta pri njih nameščen centralno pod voznikovim sedežem. In kaj je najbolj pomembno, deluje brezhibno.

Red Bull iz tega, kje natančno so nameščeni njegovi deli sistema KERS, dela veliko skrivnost. Medtem pa so se pojavile tudi prve fotografije. En del baterijskega kompleta in elektronike sta stisnjena levo in desno spodaj pod ohišjem menjalnika. Drugi del baterij pa se nahaja v ohišju menjalnika.

Ta položaj prinaša tudi tveganja in sicer v obliki vibracij, višjih temperatur in posledično s tem napake programske opreme. Položaj vgradnje njihovega sistema KERS je Adriana Newey prisilil k temu, da je moral zmanjšati baterije. To pa na drugi strani, v primerjavi z večjimi baterijami, znižuje kapaciteto polnjenja. Voznika Red Bulla sta zato prisiljena, da baterije polnita v vsakem krogu, da bi si zagotovila teh 400 KJ energije. Kar pa v Šanghaju ni delovalo. Tako pri Vettlu kot tudi pri Webbru je sistem KERS oddajal le del svoje 60 KW zmogljivosti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija