Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Vojna izpušnih sistemov
Skrivnost Ferrarija in Mercedesa
Izpušni sistem je letos najbolj priljubljena igrača inženirjev. Sedaj sta svoje karte odkrili tudi moštvi Ferrari in Mercedes. Medtem ko Italijani kopirajo Red Bull, so šli Nemci svojo pot.
Bojan Vrbnjak
9. marec 2011 | 18:10:39

Izpuh je postal novi prijatelj aerodinamika. Pomaga mu, da zračni tok dobi dodaten zagon. Ali mu pomaga na poti do zadka dirkalnika oziroma zadnjega krilca, ali pa svoje izpušne pline piha na mestih, ki niso oskrbljeni z naravnim zračnim tokom.

Ker je postal tako pomemben, so ekipe iz tega področja naredile pravo državno skrivnost, predvsem kje je napeljana končna cev in kje sploh izstopa. Ferrari in Mercedes sta v Barceloni šele danes pokazala svojo dokončno verzijo. Kolegi iz auto motor und sport so svoje kolege poslali v vohunsko misijo in nastale so prve slike.

Pionirji tega novega izpušnega sistema Renault so svojo inovacijo pokazali že prej in pri tem sprožili pravi plaz novih rešitev. Pri njihovem dirkalniku R31 se končna cev izpuha izteka pred stranskimi zaboji in izpušni plini pihajo nad in pod dnom dirkalnika. Pri Red Bullu so šli drugo pot. Pri novem dirkalniku RB7 se ploščata končna cev izpuha razteza skozi dno dirkalnika in izpušni plini pihajo v izrez pred zadnjimi kolesi.  

S tem trikom lahko izpušne pline usmerijo na stranske kanale difuzorja. S tem istočasno umirjajo vrtinčenje zraka, ki nastane ob zadnjih kolesih. "Vse variante izpušnega sistema smo simulirali na CFD-računalniku," pripoveduje Sam Michael, tehnični direktor ekipe Williams. "Najučinkovitejša rešitev je tista od ekipe Red Bull." Zaradi tega bo njihov dirkalnik FW33 jutri opremljen s podobno rešitvijo.

En dan prej so bili na vrsti Ferraristi. Končna cev izpuha poteka v dnu dirkalnika, dobro razvidno zaradi buške na zgornji strani. Tik pred odsekom zadnjih koles izstopajo izpušni plini na prosto, vertikalni usmernik pa jih na notranji strani tesno usmeri mimo zadnjih koles.

Pri Mercedesu pa so pokazali varianto izpušnega sistema, ki je doslej še nismo videli. Gre za kombinacijo rešitve Red Bulla in Renaulta. Končna cev izpuha izstopa na prosto tik nad dnom dirkalnika in sicer na polovični višini stranskega zaboja. In sicer točno tam, kjer se začne podajanje stranskega zaboja v smeri zadka dirkalnika. Cilj te rešitve je, da iz tega mesta pospeši zrak do difuzorja. Šef ekipe Ross Brawn pojasni: "Izpušni plini imajo visoko energijo. Večja je pot, na kateri lahko koristiš to energijo, tem boljše je." Športni šef  Mercedesa Norbert Haug pa dodaja: "Imamo drugačno filozofijo kot Red Bull, ker mi izpušne pline usmerjamo nad dnom in ne pod."

Force India bo jutri pokazala še eno izmed verzij izpušnega sistema. Do sedaj je njihov izpuh spominjal na Red Bullovega. Inženirji okrog Andya Greena verjamejo, da lahko z varianto, ki jo uporablja Sauber, pridobijo bistveno več. Pri Švicarjih izpušni plini pihajo v center zadka dirkalnika. Skozi luknjo za zaganjalnik so usmerjeni pod difuzor in tam pomagajo pri zračnem toku. Toda preobrat pri indijski ekipi kaže na to, da si njihovi inženirji na tem področju očitno niso enotni. Ferrari se je pravkar odrekel tej filozofiji in se raje pridružil tisti, ki jo uporablja Red Bull.

Ferrarijeva nova rešitev.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija