Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Razkrita skrivnost
Renaultov trik izpušnega sistema
Renaultov izpušni sistem novega dirkalnika R31, je postal glavna tema motošportnih forumov. Številni se namreč sprašujejo, kje se sploh izteka njihov izpuh?
Bojan Vrbnjak
1. februar 2011 | 18:23:48

Sedaj je ta skrivnost razkrita: na začetku stranskih zabojev. Ta sistem naj bi uporabili tudi pri novem McLarnu MP4-26, ki bo predstavljen v petek. Ni kaj, dokaj drzna ideja črno-zlate ekipe. Ali se bo obnesla ali ne, pa bomo videli po že nekaj dneh. Celo pri natančnem gledanju, tega na včerajšnji predstavitvi novega dirkalnika R31 ni bilo mogoče opaziti, kje sploh se izteka izpuh. Kajti v zadku dirkalnika ni bilo videti nobene odprtine za izpušne cevi.

Takoj se je pojavil sum, da bi lahko Renault končne cevi prestavil naprej. Toda tudi tam ni bilo nobene odprtine v prekritju in na dnu. Renault je svoj trik z izpuhom zelo dobro skrival. Toda pozorne oči kolegov iz auto motor und sport, so čez čas odkrile, v katerem grmu tiči zajec tega trika. Iztek izpušnih cevi se namreč skriva za navpičnimi usmerjevalniki zračnega toka in sicer v področju, kjer dno dirkalnika prehaja v stranske zaboje. Torej na začetku le-teh!

To pomeni, da je moral Renault izpušne cevi iz motorja najprej speljati mimo rezervoarja in voznikov naprej, da bi potem naredili obrat v obliki črke U. To otežuje vgradnjo hladilnika, elektronskih zabojev in elementov sistema KERS, ki se običajno skrivajo v stranskih zabojih. Ta drzna poteza bi lahko botrovala tudi težavam s temperaturo, kajti izpuh se ogreje tudi do 600 stopinj. Zato mora biti dobro zaščiten vzdolž šasije.

Tudi voznika sta že izrazila svoje pomisleke, saj se okrog njiju ustvarja prava megla izpušnih plinov, ko motor teče v prostem teku. Tam, kjer sedita, izstopajo izpušni plini. Pri vožnji s polnim plinom ni težav, kajti potem te pline odganja zračni tok. Toda, kaj se zgodi na štartni vrsti, če moraš dolgo čakati, dokler se na svoja štartna mesta ne postavijo vsi dirkalniki in dokler se ne prižge zelena luč semaforja?

Potem se lahko vprašamo, čemu ves ta vloženi trud? V principu deluje tri izpušnega sistema kot v pretekli sezoni. Takrat so izpušne pline v zadku dirkalnika usmerili na dvojni difuzor, da bi s tem podirali učinek sesanja k tlom in to generira podtlak. Toda dvojni difuzor je letos prepovedan. Torej je bilo treba odrezani verziji pomagati. Čim hitreje lahko začneš uporabljati izpušne pline, da bi zračni tok pospešil vzdolž stranskih delov, tem boljše je. Vsaj v teoriji je tako.  

"Renault je razmišljal v pravi smeri. Tudi sami delamo na podobni rešitvi," je izdal šef ekipe Mercedes Ross Brawn. Še bolj senzacionalen na bi bil novi McLaren MP4-26, ki bo predstavljen v petek v Berlinu. Največji izzivalec Red Bulla naj bi skupaj kombiniral dva trika. Vstop v stranske zaboje preko celotne dolžine, ki ga ima dirkalnik Toro Rosso in daleč spredaj nameščen izpuh. Končne cevi izpuha naj bi pri McLarnu pihale natančno v tako imenovano korito, ki nastane med izboklino stranskega zaboja in dna dirkalnika. S tem še bolj pospešijo zračni tok. Ali je morda Adrian Newey pri konstruiranju novega dirkalnika RB7 nekaj pozabil? Newey ostaja sproščen: "Naš dokončen aerodinamični paket pride šele v Bahrajnu. Tačas še delamo na njem."  

Bo Renaultov trik izpušnega sistema letošnji hit v formuli 1?

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija