Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Motorji formule 1 od leta 2013 naprej
Novi agregati v detajlu
Novi motor formule 1, ki je predviden za sezono 2013, skrbi tačas za vroče razprave. Uradna objava Fie nam še ne izdaja vseh detajlov novega agregata, zato poglejmo, kako naj bi natančno izgledal novi štirivaljnik in kakšne pomisleke imajo proizvajalci.
Jure Božič
25. januar 2011 | 10:20:16

V letu 2013 prihajajo v formulo 1 novi motorji: 1,6 litrov prostornine, štirje valji, neposredni vbrizg goriva pod pritiskom 500 barov, maksimalno 12.000 vrtljajev na minuto, koriščenje odpadne energije – vse to je kvazi ogrodje omejenega novega motorja. Če bi FIA proizvajalcem motorjev omogočila vse svoboščine, potem bi Mercedes, Ferrari, Renault in Cosworth začeli s stavko.

"Priča bi bili zelo dragemu tekmovanju," potrdi šef Coswortha Gallagher. Kot zasebno podjetje mora Cosworth v formuli 1 s svojimi motorji prigospodariti dobiček. "Če bi bila pravila pisana tako, da bi z vložkom 200-ih milijonov evrov zmagali na vseh dirkah, potem nas ni zraven."

Novi motor formule 1 je koncept, narejen po meri. Hibridni sistem KERS je vključen v paket štirivaljnika. Organizatorji serij IndyCar in Le Mans so se odločili za drugo pot. Ameriška scena stavi na 2,4 litrske V6 motorje in biturbo. V seriji Le Mans tekmujejo V8 motorji proti V6, atmosferski motorji proti turbo, bencinski proti dizelskim. Od tako imenovanega svetovnega motorja za to ni govora.

Proizvajalci motorjev formule 1 in FIA tačas delajo na prostovoljnem zniževanju stroškov za razvoj agregatov. Obstaja tako imenovana omejitev resursov za gradnjo in uporabo motorjev. V osnutku tehničnega pravilnika za leto 2013 je bodoči pogonski agregat definiran v detajle.

Iz stroškovnih razlogov bo samo turbo polnilnik serijske proizvodnje. Vsak si bo lahko na trgu kupil polnilnik za nekaj tisoč evrov. Zaradi tega bi se FIA pri novem motorju odrekla omejitvi tlaka. In še nekaj pomembnih podatkov: motor, napajanje, KERS in elektronika morajo biti primerni za zaboj dimenzij 60 cm dolžine, 100 cm širine in 80 cm višine.

Določene so tudi pritrdilne točke novega motorja s šasijo, da pri tem ne bi kdo prišel z idejo, da bi novi motor vgradil z naklonom ali celo prečno. To bo olajšalo tudi morebitno menjavo motorjev različni proizvajalcev. Skupna teža celotnega pogonskega agregata bo omejena na minimalno 140 kg, pri čem se lahko sistem KERS giblje v oknu od 25 do 30 kg.

Srednja os ojnice leži 90 milimetrov nad dnom dirkalnika. To je za 32 milimetrov višje kot je primer pri aktualnih V8 agregatih. Premer ventilov pod petimi milimetri je prepovedan, prav tako debelina zobnikov pod osmimi milimetri. Izvrtina je predpisana na 88 milimetrov. Pretok goriva ne sme prekoračiti 100 kilogramov na uro. Pod 8.500 vrtljaji na minuto je dovoljen pretok goriva samo 73 kilogramov na uro. S tem bodo dosegli znižanje porabe, o kateri je govoril predsednik Fie Jean Todt.

Pri novih motorjih formule 1 bo dovoljen samo še en poseg na leto. Različno bo pa pri sistemu KERS, ki bo občutno zmogljivejši, čeprav so zavrnili načrte, da bi kot drugi izvor odpadne energije uporabili toploto iz izpušnega sistema. Zmogljivost sistema KERS bo podvojena in sicer iz 60 na 120 kilovatov. Na vsak krog bodo lahko shranjevali energijo do dveh megajoulov, odpoklicali pa bodo lahko do štiri megajoule – torej desetkrat več kot je dovoljeno v letošnji sezoni.

Ekipa imajo zato izbiro: ali bodo imele večjo moč za kratek čas, ali pa nekoliko manjšo zmogljivost za dlje časa. To naj bi vodilo k večjemu število prehitevanj. Primer: Če bi se kot doslej omejili na aktualno sproščanje dodatne moči v višini 60 KW, potem bi tako imenovani "Boost" iz električne rezerve trajal 33,3 namesto 6,7 sekunde na krog. Kritiki so se medtem že sprijaznili s temo KERS. Kajti nobena pot ne vodi mimo hibridne tehnologije pri novem motorju formule 1.

Šef formule 1 Bernie Ecclestone pa ima pomisleke glede zvoka motorja. Štirivaljni turbo motor z 12.000 vrtljaji na minuto bo po njegovem mnenju zvenel kot šivalni stroj. "Brez strahu," pomirja Todt. "Opravili smo analize zvoka motorja in ta bo zvenel zelo dobro." Strokovnjak za motorje pri krovni organizaciji, Gilles Simon, je bil pri specialistu pogonskih agregatov Ricardu, da bi se podrobno pozanimal glede vprašanja zvoka novega motorja formule 1. Poleg tega je potrebno omeniti, da je štirivaljni turbo motor BMW iz osemdesetih let s svojimi 1.400 KM zvenel zelo glasno.

Ferrarijev predsednik Luca di Montezemolo pa govori za podjetje, ki jo postalo slavno zaradi svojih V12 motorjev. Tako imenovano zeleno formulo motorje sprejema le pod protestom. Medtem ko 1,6 litrski štirivaljni motor za Renault predstavlja idealno marketinško platformo, je novi motor formule 1 za Ferrari brez vsakršne uporabe. "Zaradi formule 1 ne bomo izdelovali štirivaljnih motorjev za naše cestne avtomobile. Če obstaja najmanjša možnost, da se odpravi ideja o štirivaljnih motorjih, jo bomo izkoristili."  

Tudi v primeru, da bi uvedbo novih motorjev formule 1 prestavili za eno leto. "V tem pogledu vidimo priložnost. Toda za to potrebujemo enotnost znotraj ekip formule 1." FIA to kategorično zavrača, da bi morebiti novi motor uvedli leto dni pozneje. Sedaj morajo pokazati pripravljenost za ukrepanje, ko ves svet govori o okolju prijazni tehnologiji.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija