Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Komentarji   |   F1
Zakaj dirkači po koncu kariere ne povedo prav veliko?
Ali imajo dirkači klavzulo o prepovedi izjav, ki bi lahko očrnile moštvo in F1 ter kakšen je rok trajanja teh klavzul.
Milan Klemenc
3. september 2020 | 15:46:10

Biti dirkač enega izmed moštev v F1 je čast in prestiž, ki doleti ali si ga privošči le peščica Zemljanov. Postavlja pa se vprašanje, kaj je z dirkači, ki po prenehanju aktivnega udejstvovanja v F1 (s tem mislimo,  da jih ni nikjer; ne kot komentatorji za medije ali strokovni sodelavci pri katerem od moštev)  preprosto izginejo iz sveta F1 in jih redko videvamo, pa še če jih že srečamo, neradi govorijo o težavah, ki so jih doletele v času dirkanja in odnosih v moštvu.

Tisti, ki spremljamo najhitrejši cirkus, vemo, da je F1 že od nekdaj zavita v tančico skrivnosti in da so pogodbe med moštvom in dirkačem sveta stvar, ki le redko ugledajo luč sveta. Ena od takih je bila pogodba med Ricciardom in Renaultom, pa še ta je bila v veliki meri zakrita in se je nanašala na nam nepoznane stvari. Zato je na mestu vprašanje, zakaj so vsi dirkači po koncu kariere tiho?

Šefi moštev pod pretvezo moštva zamenjajo dirkača čez noč in ta meni nič tebi nič, mirno molči. Eden od takih primerov je H.H. Frentzen, kjer ga je Eddie Jordan tik pred domačo dirko za VN Nemčije preprosto zamenjal, a Frentzen ni črhnil niti besede, temveč je zadevo predal odvetnikom, ki so se kasneje pogodili pod mizo.

To je le eden od dirkačev, ki je ostal čez noč brez sedeža in to se dogaja tudi danes in vprašanje je, v čem je moč moštev, da dirkači držijo jezik za zobmi pa čeprav bi najraje povedali vse in še več. Ko je Williams odpustil Hilla navkljub osvojitvi prvaka, ni bilo izrečenih dosti besed razen da je imel H.H. Frentzen predpogodbo z Williamsom.

Da so Schumacherju kljub izjemnim uspehom, ki jih je dosegel s Ferrarijem v domači Monzi, dali nalogo, da seznani Tiffoze, da zaključuje z aktivnim dirkanjem in da na mesto njega prihaja Kimi, ki je in bo še kar nekaj časa zadnji prvak rdeče konjenice iz Maranella. Ko smo ravno pri Kimiju je tudi tam poznano, da je le ta moral 2009 zapustiti moštvo navkljub veljavni pogodbi prepustiti sedež Alonsu, ki pa se je opekel kot še mnogi za njim.

Porajajo se vprašanja zakaj so tiho Irvine, Hill, Vettel, Kimi, Massa, Barichello, Vandorne, Alonso in še bi lahko naštevali. Postavlja se vprašanje, zakaj so tiho tudi bivši inženirji, ki bi vedeli o packarijah moštev povedati še bistveno več. Tisti, ki pa so hoteli ali želeli povedati,  pa so preprosto tiho ali pa jih ni nikjer. Za primer se spomnimo afere Spygate iz leta 2007, kjer sta Nigel Stepney (Ferrari) in Mike Coughlan (McLaren) opravila izmenjavo zaupnih podatkov in v zameno za sodelovanje je FIA preprosto ustavila preiskavo zoper oba udeleženca te afere, ki sta morala nato modro molčati. Stepney je 2. maja 2014 v ne najbolj pojasnjenih okoliščinah umrl v prometni nesreči, Coughlan pa se v Združenem kraljestvu ukvarja z razvojem vozil za vojaške namene.

Ali gre le za teorijo zarote naj o tem razglabljajo drugi, dejstvo pa je, da o klavzulah molčečnosti ni videti, ne slišati ničesar in prav tako ni otipljivih materialnih dokazov, ki bi razkrivali nečedna dejanja za tesno zaprtimi vrati moštev.

Jasno je, da nič ni tako kot izgleda in, da nikoli ne sodi nekoga po videzu temveč po dejanjih.

Danes je najhitrejši cirkus zbezljal in zašel s poti, ki mu pravimo F1, da nek dirkač presega meje zdravega razuma, da se izpostavi le takrat, ko ima osebno korist in ne ko je ta korist vsestranska potem vem, da je nekaj hudo narobe. Pravila so pravila, pa če nam je prav ali ne in pravila so zato, da se jih spoštuje in ne krši. Torej če pogledamo na F1 parcialno lahko vidimo nekaj štrlečih primerov o katerih sem pisal. Spoštovanje pogodb glede molčečnosti se držijo vsi, kršenje pravilnika pa se ravno tako držijo vsi, ker ga ni heroja, ki me bo prepričal, da se moštva držijo pravil. Le ujamejo jih ne pri kršitvah in to je to.

Kdaj in ko bo nekdo od dirkačev in inženirjev spregovoril je vprašanje časa, in takrat se bo pričela kotaliti kepa, ki je ne bo mogoče ustaviti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
RUNC
V bistvu zelo zanimiva tema, na katero recimo sam nisem nikoli pomislil .Večina od napisanega pa dejansko drži, ko malo pobrskaš po spominu opisanih dogodkov.
3.9.2020 19:21:40
hubertfast
Zna biti, da je pri klavzuli molčečnosti vpletena tudi FIA. Ker če recimo moštvo propade ni več koga, ki bi te tožil, če bi do konca stegnil jezik.
7.9.2020 16:53:19

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija