Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Romain Grosjean
Jules Bianchi mi je rešil življenje
Romain Grosjean si še vedno ni povsem opomogel po grozljivi nesreči, ki je končala njegovo kariero v F1. V dokumentarcu produkcije Canal+ je spregovoril o dogodku in življenju po njem.
Ursa Prosenjak
22. februar 2021 | 0:01:00

Nesreča bi se lahko končala precej bolj tragično. K sreči jo je francoski dirkač odnesel z relativno zmernimi poškodbami, saj je halo odrinil bariero in preprečil, da bi Grosjean vanjo trčil z glavo. Če bi se tovrstna nesreča zgodila nekaj let prej, bi bile posledice usodne. Halo so namreč uvedli šele zaradi tragične nesreče Julesa Bianchija.  

»Jules Bianchi mi je rešil življenje. In če pomislim, da sem nasprotoval uvedbi haloja – kakšen bedak sem bil! Jules mi je rešil življenje, rešil je življenja drugih dirkačev in za to mu bom vedno hvaležen,« je povedal Grosjean.

Zahvaljujoč močno izboljšani varnosti v F1 je odnesel skoraj celo kožo, poškodoval si je le roke. Toda poškodbe, ki jih je dobil, niso mačji kašelj. Še vedno okreva in ima precej težav.

 »Zjutraj zelo težko premikam roke,« opisuje tegobe, ki ga pestijo. »Prste premikam tri tisočkrat dnevno, saj je to edini način, da si bom povrnil popolno gibljivost.«

V dirkalniku lahko povsem normalno deluje, vendar ga za zdaj še mučijo bolečine. Pred kratkim je nehal jemati protibolečinska zdravila. »Dovolj mi je bilo, nisem jih želel več jemati. Zame je bil psihološko velik korak, da se nisem mogel več zanesti na zdravila.«

Spomini na nesrečo ga še vedno spremljajo in postajajo celo vse bolj intenzivni. Dva tedna po nesreči je nenadoma zaslišal zvok, ki je spremljal nesrečo, pred nedavnim pa je začutil vonj gorečih ogljikovih vlaken. Nekatere spomine pa je povsem potlačil. »Vsem sem govoril, da ni bilo nobenega ognja v kabini. Potem pa sem videl posnetke on-board kamere, ki še niso bili objavljeni. Ogenj je povsod, dobesedno povsod.«

Trenutek nesreče je močno vplival tudi na ostale člane njegove ekipe. Ajao Komacu, Grosjeanov mehanik, ki je bil takrat prisoten, se spominja pretresljivih trenutkov.

»V prvem krogu smo vsi osredotočeni na telemetrijo in naenkrat ni bilo nobenih podatkov. Vozil je 200 km/h, nato pa je izginil z radarja. Takoj sem vprašal po radijski zvezi, ali je vse v redu, in dobil sem najhujši možen odgovor – tišino,« pripoveduje Komatsu. »Ostal sem brez besed za okoli 30 sekund. Bil je strašen občutek, dokler ni nekdo na drugem kanalu videl, da se je rešil iz avta. Toda do tiste točke je bilo grozno.«

Romain Grosjean se je po pretresljivi nesreči poslovil od Formule 1, ne pa tudi od dirkanja. Prihodnjo sezono bo tekmoval v seriji IndyCar za ekipo Dale Coyne Racing in že komaj čaka, da ponovno sede za volan dirkalnega avta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija