Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Kritičen Max Verstappen
F1 je postala prehitra
Max Verstappen ni pristaš aktualnih pravil F1 in nove rekorde stez ne vidi kot smisel za hitre dirkalnike.
Bojan Vrbnjak Arhiv
12. junij 2019 | 8:15:18

Ko je F1 pred časom uvedla širše dirkalnike z več podtlaka, so bili navijači navdušeni. Dirkalniki naj bi znova postali prave pošasti, ki bodo od dirkačev zahtevali vse. Dejansko dirkalniki serijsko osvajajo rekorde stez, a Max Verstappen sedaj pravi: "Nisem ravno prepričan, da gre na koncu prav za to." Dirkač Red Bulla pravi, da je F1 tačas prehitra, da bi generirala dobro tekmovanje. "Mi kot dirkači imamo težavo, ker za tekmecem ne moremo pritiskati na polno, ker se nam pregrevajo gume, tekmecu pa ne moremo slediti, ker izgubimo preveč podtlaka." Za mladega Nizozemca je povsem jasno, da bo pridobljeni podtlak napačno generiran. "Obstajajo druge poti, da za tekmecem izgubiš manj podtlaka."

Max se bolj zavzema za atraktivnost tega športa, ta čista hitrost zanj ni veliko vredna. "Če želimo postati vedno hitrejši, potem lahko v dirkalnik namestimo tudi robota. Ampak za navijače mora biti zabavno," tako Nizozemec. Sicer pa dirkači na dirki vozijo občutno počasneje, da pazijo na dirkalnik, povrhu pa to ni pomembno, kajti sledenje tekmecu je tako ali tako oteženo.

Verstappen upa, da bodo nova pravila od leta 2021 naprej znova skrbela za boljšo akcijo na stezi, čeprav istočasno izraža bojazen, da bo na koncu za razplet novega pravilnika odločalo preveč politike in se ne bo veliko spremenilo. "Vsak govori zase," se je jezi Max. "Mercedes je seveda srečen z aktualnimi pravili. Sodeč po njihovih izjavah, ni treba veliko spreminjati. Druge ekipe želijo nova pravila, ampak njihov glas verjetno ni dovolj pomemben."

Potem je tukaj za Maxa še ena težava in to je, da so partnerji Mercedesa na strani tovarniške ekipe srebrnih puščic, partnerji Ferrarija pa na strani moštva iz Maranella. "Za vsem tem stoji preveč politike," pravi Max, ki bi si želel več diktature. "Pri FIA ali FOM bi morala obstajati ena oseba, ki bi dejala: 'OK fantje, tako bomo naredili in pika!'"

Dirkači bi pri tem poskušali dati najboljše povratne informacije, vendar pa Verstappen verjame, da nimajo ravno velike pravice do soodločanja. "Tako je že od nekdaj tako. Na koncu dneva gre samo za ekipe, ki sedijo skupaj z velikimi šefi iz FIA in FOM."  

Verstappen se je dotaknil tudi teme dominance. Tačas v F1 poljubno dominira Mercedes in to že šesto leto zapored. "K temu ni veliko za dodati, ker pač enostavno opravljajo boljše delo kot ostali. Ampak za gledalce na tribunah in pred televizijskimi sprejemniki to seveda ni lepo in dobro." Ampak tako je bilo v F1 že od nekdaj.

Mladi Nizozemec pa ima za ta primer adekvatno rešitev. Pravila naj ostanejo veljavna bistveno dlje časa, kot je temu primer. "Potem se bo vse skupaj zbližalo." Nizozemec trdi, da bi bilo prav, če se pravila ne bi vsaj deset let spreminjala. "In po petih ali šestih letih bi videli, da bi postalo vse skupaj bolj tesno. Sam osebno verjamem, da če za letošnjo sezono ne bi spreminjali pravila s prednjim krilcem, bi bilo dirkanje bistveno boljše."

Dober primer za dober dirkalnik šport vidi Verstappen pri MotoGP, kjer je zvest gledalec, ker so dirke nepredvidljive (seveda predvsem končen rezultat) in kjer lahko zmagajo tudi partnerji tovarniških ekip. Ko so ga novinarji vprašali, ali se morda čez pet let vidi v tej seriji, je z nasmehom odmahnil in odgovoril: "To definitivno ne bi izgledalo dobro."  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
mato
V katerem obdobju v zgodovini je bila F1 najbolj atraktivna za navijače? A ne bi bilo bolj enostavno, da naredijo dirkalnike z aerodinamiko iz tistega obdobja in bo stvar rešena?
12.6.2019 16:55:58
byrkus
Rezultatsko gledano verjetno leta 1982, samo bi bilo politično precej nekorektno podobne dirkalnike nazaj uvest
12.6.2019 20:45:54

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija