Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Alain Prost priznava
Sovražim dokumentarec o Senni
Alain Prost priznava, da še danes sovraži dokumentarec o Ayrtonu Senni, saj meni, da je zgodovina v njem zelo izkrivljena.
Bojan Vrbnjak Arhiv
24. april 2019 | 7:19:44

Dokumentarec "Senna" spada med najboljše filme o F1 vseh časov. Film, ki zajema življenje in kariero Ayrtona Senne, se je prvič v javnosti pojavil leta 2010 in v naslednjih letih požel številne nagrade. Dolgoletni tekmec Senne, Alain Prost, se še danes nikakor ne more ogreti za ta film. Francoz meni, da dokumentarec o njem prikazuje napačno sliko.

"Sovražim film o Senni," je v pogovoru za kolege iz auto motor und sport priznal Prost. "Iz tega filma bi lahko naredili nekaj fantastičnega. Vendar pa zgodovina ni bila korektno predstavljena," se jezi Francoz, ki je prepričan, da so gledalci dobili povsem napačno sliko rivalstva med njim in Senno konec 80-ih in v začetku 90-ih let.

"Dobro bi bilo, če bi pokazali, kakšen je bil Ayrton prej, med in potem. Potem bi zgodovino bolje razumeli," tako Prost, ki bi si želel, da bi film o Senni osvetlil človeški razvoj. "Nenazadnje smo dobili dokumentarec, ki mene predstavlja kot zloben lik, njega pa kot dober lik," se jezi popularni "profesor".

Ustvarjalci dokumentarca so opravili dolge intervjuje s starimi sopotniki kot so Bernie Ecclestone, Ron Dennis in ostali, na koncu pa smo priča pripovedi enostranski zgodbi, v kateri so izpuščeni pomembni detajli. Rivalstvo med Senno in Prostom v dokumentarcu, ki traja preko 100 minut, igra osrednjo vlogo, a po mnenju Francoza le-to ni bilo korektno povedano do konca.

Sicer se v filmu prikazuje, kako oba tekmeca pri Prostovi zadnji zmagi na dirki F1 leta 1993 v Adelaidu skupaj slavita na odru za zmagovalce in sta očitno zakopala bojno sekiro. Vendar pa je Prost mnenja, da bi lahko film osvetlil tudi njun odnos po njegovi upokojitvi. Do smrti Senne leta 1994 sta ostala v stiku in se pogosto slišala po telefonu, kjer je tekla beseda tako o poslovnih kot tudi zasebnih temah. Poleg tega mu je Senna priznal, da ga je imel zelo rad kot nasprotnika in da ga je potreboval za svojo motivacijo. Ker vse to v filmu sploh ni omenjeno, je Prost mnenja, da so gledalci oškodovani zaradi napačne slike.

Francoz pojasni, da bi lahko ustvarili fantastično človeško zgodbo, če bi celoten kontekst in razvoj obeh oseb ter njun odnos prikazali pravilno in v vsem obsegu. Namesto tega pa se ta dokumentarec nahaja v preveč črno-belem vzorcu, v katerem je on zlobna oseba, Senna pa dobra.

S tremi oziroma štirimi naslovi prvaka, Senna in Prost do danes spadata med najbolj uspešne dirkače F1 vseh časov. V letih 1988 in 1989 sta oba dirkala za ekipo McLaren. V tem času se je med njima razvilo ogorčeno rivalstvo, ki se je nadaljevalo tudi po prestopu Prosta v Ferrari in pozneje k Williamsu. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ripmork
Ga razumem. Čeprav mi je bil sicer film všeč in je dobro narejen, ni najbolj objektiven. Sem kot fen precej prebral in pogledal o Senni, a je prav kdaj prebrat tudi drugo plat zgodbe - brazilec si je Prosta dobesedno vzel na piko (na stezi in izven), njegovo obnašanje je bilo včasih res na meji otročjega. Sta pa za ples potrebna dva, al kako že pravijo.
24.4.2019 8:17:01
Fero
Saj je vedno tako, da ko delajo o nekom film, ga naredijo le za dobrega. Ali pa prikažejo le tisto kar ga povzdigne...
24.4.2019 9:04:17

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija