Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Liberty Media s pogledom v prihodnost
F1 kmalu na Amazonu in Co.?
Poslovni direktor Liberty Medie Greg Maffei verjame, da se bodo lahko veliki digitalni koncerni kmalu potegovali za pravice prenosov dirk. Lastniki F1 si s tem obetajo večje prihodke.
Bojan Vrbnjak Arhiv
13. marec 2019 | 12:26:43

Ali bodo klasični televizijski kanali kmalu predmet zgodovine? Poslovni direktor Liberty Medie Greg Maffei verjame, da bi to lahko bil primer vsaj pri večjih zadevah. V nekem investitorskem pogovoru na Floridi je Maffei napovedal, da bodo veliki digitalni koncerni v bližnji prihodnosti vstopili na trg pravic prenosov športnih prireditev, kar bi seveda zadevalo tudi F1. "Yahoo in Amazon sta že eksperimentirala s športom," pojasni Maffei.

Predvsem Amazon že kar nekaj časa poskuša z lastnim pretočnimi uslugami osvajati ta trg. V Nemčiji imajo tačas v lasti avdio-pravice Bundeslige (nogomet), v Angliji pa naj bi v prihodnjem letu v živo prenašali 20 tekem nogometne Premier League. Če se bo ta razvoj nadaljeval, bo po vsej verjetnosti zanimiva tema postala tudi F1. "V primerjavi z mnogimi drugimi globalnimi športnimi zvrstmi, ki imajo tako velik doseg in tako veliko zanimanje navijačev (kot F1), so prihodki iz televizijskega posla občutno premajhni." Maffei trdi, da imajo tukaj še veliko prostora navzgor. Toda za večje prihodke je potrebna boljša konkurenčnost na stezi in seveda tudi boljša konkurenčnost pri ponudnikih.

"In ta bo po vsej verjetnosti prišla od nekaterih digitalnih igralcev," tako Maffei v pogledu na Amazon in Co. Istočasno pa tudi pojasni, da se pri njih ne gleda le na prejemke. Zanj je na primer zelo problematično dejstvo, da se F1 v celoti preseli na plačljive kanale, kar bi vodilo do občutnega upada zanimanja. In z nižjim številom gledalcev bi bilo težko pridobiti nove sponzorje. Nazadnje je aktualni prvak Lewis Hamilton ostro kritiziral, ker je F1 v njegovi domovini Veliki Britaniji v zadnjih letih vedno bolj izginila na plačljive kanale. Maffei pojasni, da gre v tem položaju za to, da se najde prava uravnoteženost.

Maffei pa je spregovoril tudi o njihovem lastnem pretočnem kanalu, ki sliši na ime F1 TV. Ta naj bi bil sicer pomemben produkt, vendar pa tukaj ne gre pričakovati čudežev. Ozadje tiči v dejstvu, da je vseh 21 dirk dostopnih tudi na televiziji, zato je težko strankam nuditi dodano vrednost. Letos bo F1 TV dodatno stavila na lastne šove in dodatne kanale tekom posameznih dirk.                   

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija