Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Dirkaška novost v letu 2019
Serija formul za ženske
Nova serija formule samo za ženske naj bi povečala delež dirkačic v profesionalnem motošportu. Prva sezona je na sporedu že prihodnje leto, sodelovala pa bosta tudi David Coulthard in Adrian Newey.
Bojan Vrbnjak Arhiv
10. oktober 2018 | 9:52:23

Pod imenom "W Series", bo v prihodnjem letu in sicer maja z dirkami pričela nova serija formul, v kateri se bo 18 ali 20 žensk v identičnih dirkalnikih borilo za najvišja mesta. Tačas še ni jasno, na katerih stezah bo ta nova serija nastopala, vendar pa organizatorji želijo, da se to sprva odvija v Evropi, pozneje pa bi se širili še v Ameriko, Azijo in Avstralijo.

Eno je gotovo: Dirkačice se bodo med seboj borile v identičnih dirkalnikih Tatuus-T-318-F3, ki jih bo poganjal 1,8 litrski turbo motor, seveda pa bodo ti dirkalniki zaščiteni s sistemom Halo. Tudi denarne nagrade so že dorečene. Zmagovalka dirke se bo lahko veselila okrog 500.000 dolarjev denarne nagrade, določen znesek pa bo dobila tudi še 18. dirkačica posamezne dirke.

Strogo pravilo izbora naj bi pojasnilo, kdo bo stal na štartni vrsti, čeprav je ta nova serija v osnovi odprta za vse interesentke. Pri tem naj bi kandidatke svoje sposobnosti in znanje dokazovale na stezi in v simulatorjih. Nekaj bodo morale znati tudi o tehničnih zadevah. Serijo podpirajo tudi nekateri veljaki motošporta. Na strani tega projekta so med drugim nekdanji dirkač F1 David Coulthard, oblikovalec Red Bulla Adrian Newey in nekdanji menedžer McLarna Dave Ryan.

"Da bi bil uspešen dirkač, moraš biti talentiran, odločen, konkurenčen, hraber in telesno pripravljen. Ni pa treba imeti moči, ki jo zahtevajo druge športne zvrsti. Zato ni treba, da si moški. Zaradi tega smo pri W Series prepričani, da lahko ženski in moški dirkači pri enakih možnostih in pogojih tekmujejo med seboj. Trenutno pa se dirkačice nagibajo k temu, da v svojih krivuljah učenja v serijah GP3 in formula 3 dosežejo nevidno mejo. Razlog tiči prej v finančnih sredstvih kot pa pomanjkanju talenta," pove Coulthard.

Škot pa še doda: "Zaradi tega je bila povsem nova serija formule – W-Series – nujno potrebna, da se z njo ustvari konkurenčno in konstruktivno okolje motošporta, v katerem si bodo naše dirkačice pridobile potrebne sposobnosti, ki jim bodo pomagale, da se v višjih dirkalnih serijah pod enakimi pogoji borijo z moškimi kolegi."

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
dbench
Ko so že ravno omenjene denarne nagrade,.. nikakor se ne spomnim ali smo kdaj že imeli na tej strani kakšno debato na to, pa me precej zanima: koliko pa znašajo te "Velike nagrade" - grand prixi v F1? Imate občasni insajderji iz paddocka (Avtomanija Away Team) kakšno informacijo o tem? Predvidevam da se višine denarnega zneska precej razlikujejo, verjamem da so najbolj radodarni recimo v Abu Dhabiju, Azerbajdžanu,.. skratka eksotiki in pa morda Monako. Aja pa še to.. kdo sploh pobaše te individualne nagrade po vsaki dirki - dirkači ali moštva?
10.10.2018 12:34:37
newsman
@dbench - to boš pa težko izvedel. Prej boš prišel v trezor Ameriške banke
10.10.2018 12:44:39
Fero
Dvomim da talajo nagrade. Mislim da že dovolj plačajo za dirko, da bi potem še kaj podarjali.
10.10.2018 14:14:09
matt0
Nagrad posebej na dirkah ni - če bi bile, bi videl šejka z velikim čekom pred kamerami
10.10.2018 14:56:27

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija