Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Toto Wolff
2019 bo lahko vse drugače
Zakaj se šef ekipe Mercedes Toto Wolff boji, da bi lahko že v prihodnji sezoni prišlo do spremembe v razmerju moči. Čeprav roko na srce, to govori že zadnji dve leti.
Bojan Vrbnjak Arhiv
9. oktober 2018 | 9:01:26

Kako dolgo se lahko Mercedes še zadrži na vrhu? S tem vprašanjem se ukvarja celoten svet F1 – sploh ob dejstvu, da Ferrariju tudi letos ne bo uspelo s trona vreči srebrenih puščic. Ali bo lahko poleg Ferrarija drugo leto Mercedesu nevaren tudi Red Bull z motorji Honde?  

"To bi se lahko zgodilo," meni šef ekipe Mercedes Toto Wolff spričo zadnjih dobrih rezultatov na kvalifikacijah Suzuke obeh dirkalnikov moštva Toro Rosso. "Hondin motor izgleda sedaj zelo močan in Red Bull ima tako ali tako dobro ekipo. Poleg tega tudi ni več vzorca, da ena ekipa dominira na določeni stezi." Avstrijec se veliko bolj boji novih sprememb pravil. "največji vpliv bo imel pravilnik aerodinamike. To bo vse postavilo na glavo."

Varuhi pravil iz FIA bodo od prihodnje sezone naprej spremenili pretok zraka na dirkalniku v področju prednjih koles, kar naj bi vodilo do lažjega prehitevanja. Čeprav razlika optično ne bo velika, bodo morali oblikovalci po lastnih izjavah v celoti premisliti koncept prednjega dela dirkalnika. "In nekdo bi lahko našel luknjo v pravilniku in na dirkalnik namestil kakšno inovacijo," se boji Wolff. "Ali pa bo enostavno bolje razumel pravilnik kot vsi ostali. V pravilniku za prihodnje leto obstaja velika neznanka in lahko bi se celo zgodilo, da bi se lahko v ospredju znašle ekipe, na katere tačas nihče ne računa."

Torej lahko z napetostjo pričakujemo, ali bo Mercedes tudi po tej spremembi pravil ostal na vrhu. Medtem ko je ekipa iz Brackleya od uvedbe hibridne tehnologije leta 2014 izkoristila tudi predhodno delo nekdanjega šefa Rossa Brawna, je Wolffu odlično uspelo, da se najbolje pripravi na spremembe pravil leta 2016. Vse to je vodilo do štirih zaporednih naslovov prvaka hibridnega obdobja in peti je že tudi pred vrati.       

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
Mercedes bo ziher zopet v igri, zraven pa pričakujem RB. Ferrari in Mercedes imata pri motorjih vedno manj rezerve za izboljšave in kot kaže se Honda približuje.
9.10.2018 11:33:04
newsman
@huberfast - Mercedes bo tudi 2019 prvak! V to ne dvomim. Dokler bodo obstala aktualna pravila motorjev, jim nihče ne seže do kolen. Moje skromno mnenje...
9.10.2018 11:35:09
hubertfast
@newsman, potem mi pa razloži komentarje, da je Ferrari kar se moči tiče prehitel Mercedes. Ok, lahko rečemo, da Mercedes motorja ni spustil do konca. Sedaj pa to počasi počenja, ker je pač v to primoran. Vseeno za vsako kubikažo obstaja neka teoretična fizikalna meja. Zato menim, da je tu Mercedes na slabšem, tudi Ferrari če je tam nekje skupaj z njmi. Drugače pa si želim, da se tvoja napoved za 2019 uresniči
9.10.2018 12:34:59
borut1
Moje mišljenje je, da ima Mercedes še vedno superioren oz najboljši motor. Letos oz par zadnjih dirk je zelo dobro vidno, koliko rezerve so oz imajo v samem agregatu. Mogoče so na začetku samo špekulirali in zavajali nasprotnike, ki so bili prepričani, da so jih (vsaj kar se agregata tiče) dohiteli oz prehiteli. Mogoče so imeli kakšne težave pri določeni komponenti in so imeli moč motorja kar konkretno zmanjšano. Ko so zadevo rešili, so tudi motorje navili in po vsej verjetnost imajo še rezerve. Drugače si ne znam predstavljati prevlade na zadnjih dirkah....in razlike napram prejšnje. Ferrari pa je šel v prvenstvo od samega začetka na polno in sedaj nimajo več toliko opcij, kot srebrni. Zato pridejo napake in ostale (ne)poznane strateške odločitve
9.10.2018 12:45:36
newsman
@huberfast - všeč ti bo tudi moja napoved, da bo Mercedes prvak še 2020! Ob uvedbi hibrida v F1 so imeli prvi dve leti zagotovo vsaj pol leta prednosti pred ostalimi, ki so se na vse pretege trudili, da jih dohitijo. Ampak do danes jih v motorju še ni nihče in pika. Moje skromno mnenje.
9.10.2018 12:56:06
matt0
borut1, za pogon ne vem, ali so oni našli rezervo, ali se rdeči bojijo senzorja, kar je verjetno pravljica. Velika prednost Mercedesa trenutno pa so gume, kjer je Ferrari nekaj dirkl prevladoval. Trenutno gledamo močno obrnjeno situacijo
9.10.2018 13:03:16
hubertfast
@newsman, se pravi, da smo lahko optimisti, da bo Hamilton podrl Schumijeve rekorde? 21 zmag je še dolga doba. Drugače pa matt0, res preobrat je bil brutalen, tako naenkrat, niti ne postopen.
9.10.2018 13:20:30
newsman
@huberfast, seveda ste lahko optimisti. Zakaj pa ne. Lepo si organizirate srečanje in piknik, pa to zalijete kot se spodobi. Prepričan sem, da bo o tem spisana tudi novica za to stran
9.10.2018 13:42:12
hubertfast
A o premaganem rekordu ali o zalitju
9.10.2018 13:53:00
newsman
@huberfast o enem in drugem..pa še fotografije bodo narejene
9.10.2018 13:59:58
etilometer
Mercedesov pogonski sklop letos ni bil glavni povod da bo prvak vse druga, tudi velike napake ferrarija in Vettla. Ferrari bo naslednje leto tudi močan. V Hondo pa dvomim. Če bi bil Mercedesov motor tako superioren bi bil Williams ali pa bivša force india višje. Letos je bilo dokazano da ima Ferrari več konjev kot Mercedes tudi na zadnjih tekmah. Največja prednost Mercedesa so delovanje gum zaradi njihovega vzmetenja in po vsej verjetnosti tudi dobre šasije in aerodinamike. Na pogonskem sklopu jih je Ferrari prehitel.
9.10.2018 14:12:47
RenaultF1
Po mojem skromnem mnenju je Mercedes "varceval" motorje, ker vsi pozabljate, da se je pravilo stevila motorjev spremenilo iz 4 na 3, in tukaj so vsi bili v temi. Po moje je veliko prednosti tukaj, ker niso motorja do konca obremenjevali (enkrat nazaj gledal eno oddajo o tem, govoril tudi Ham, da dejansko delajo toliko kot rabijo in da sparajo motorje na veliko, ker se bojijo okvar).
9.10.2018 14:18:04
Soling
Nekaj malega je z zadnjo modifikacijo Mercedes že dodal na motorju. Trn v peti je bila degradacija gum, ki pa so jo skoraj odpravili, odvisno od posamezne steze in klimatskih razmer. Na Japonskem je blo ok, dirko prej v Rusiji pa je imel ravno Hamilton gume na koncu zelo obrabljene, zato tudi ukazi iz boksov. V primerjavi s prvo polovico sezone, je Mercedes naredil največji napredek v hlajenju in ohranjanju gum. Kaj ti pomaga motor, če ti gume ne dovolijo izkoristka le tega. Ne strinjam pa se, da ima Mercedes celo sek prednosti, ker jima je Vettel kar lepo sledil. Za zanimivost dirk ni problem v Mercedesu, ampak v konkurenci. Lep primer je rahla prevlada Ferrarija v prvi polovici sezone. A jim je Hamilton kljub vsemu lepo sledil.
9.10.2018 14:28:45
Aichi
Sam vidim zadeve tako, glavna težava Mece so bile gume...z novo feltno v singapurju, ki ste jo vsi spregledali, te težave3 ni več. Ferrarija pa sumim, da je novi podn od poletja naprej naredil neke nove težave z gumami (monza, ipd...)
9.10.2018 15:11:56
roberto
Toto kar nekaj bluzi. S tako prednostjo v motorju, takim vložkom v moštvo in takimi inženirji kot jih imajo, bo njihov avto prevladoval še dolga leta, dokler se ne bodo naveličali in zapustili F1. Ker se na področju motorja kot kaže ne obeta kakšna večja sprememba bodo tudi po 2021 še vedno pred vsemi. Drugi se bodo borili le za drobtinice, bodo navijali material do konca in čez celo sezono to ne more pripeljati do naslova.
9.10.2018 17:58:55
SR1
Ja trenutno ima Mercedes najboljši motor, enega najboljših voznikov, odlične stratege in odlično obvladajo gume. In rezultat je temu primeren. Edino če bi Ferrari imel RedBullovo ekipo bi mogoče bilo bolj izenačeno.
9.10.2018 20:36:40
matt0
SR1, Red Bullova ekipa mogoče ni tista, katero bi si želeli. Mnoge okvare letos, so prav na strani Red Bulla in ne Renaulta, kar nam je sicer Horner hitro dal vedeti.
9.10.2018 21:10:12
zoki
Ne verjamem da so ena platišča naredila takšno razliko, bi bilo preenostavno v tako kompleksnem sistemu. Moralo se je po Monzi na motorju tudi nekaj zgodit, ker Mercedes več nič ne jamra pri FIA-i. Ali so Ferrariju res kaj ukinili, ali pa so izvedeli kaj je bilo in imajo sedaj tudi sami.
10.10.2018 10:06:13
mojsterjaka
To ne bo noben rekord, ampak največja goljufija v F1 vseh časov! Sramota!
10.10.2018 18:40:52
mojsterjaka
Zakaj pa v V8 niso mogli parirat niti s "superiornim" Hamletom! Plačili pravila, sedaj zmagujejo! V tem avtu bi zmagoval tudi kdo drug, tako da za moje pojme uničili F1!
10.10.2018 18:42:19
mojsterjaka
So pa res superiorno premislili zadevo! Mi pa kot papki ugibamo in upamo da jih kdo premaga!
10.10.2018 18:44:42

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija