Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Jean Todt pojasni
F1 nikoli ne bo električna
Predsednik FIA Jean Todt pravi, da Formula E vozi v mestih, ker nikogar ne bi zanimali, če bi vozila na običajnih stezah kot je na primer Monza.
Bojan Vrbnjak Arhiv
12. september 2018 | 8:58:51

Jean Todt se je že v preteklosti izrekel kot veliki prijatelj električne mobilnosti. Je eden izmed največjih zagovornikov nove Formule E, prve dirkalne serije formul, ki dirka zgolj na električni pogon. Tako da je Formula E dejansko otrok krovne organizacije FIA in povrhu ni samo šov, temveč tudi raziskovalni laboratorij. Zaradi tega mu je ta serija zelo pri srcu.

Ampak v njegovih očeh F1 še naprej ostaja kraljevi razred motošporta. In ta bo še v dogledni prihodnosti naprej dirkala z motorji z notranjim izgorevanjem. "Trditi, da bo F1 v prihodnje dirkala le na električni pogon, bi bil veliki nesmisel. To se ne bo zgodilo. Tega ne moreš narediti," pojasni Todt. Da bi med seboj primerjali ti dve dirkalni seriji, kar se pogosto tudi poskuša, ga zelo dolgočasi. Sploh ne čudi, kajti dirkalnik Formule E doseže maksimalno moč 270 KM in je pri tem še težji kot aktualni dirkalnik F1. In maksimalna hitrost dirkalnika Formule E (225 km/h) je v primerjavi s F1 (okrog 370 km/h) dovolj zgovorna in Formula E bi na stezah kot sta Spa ali Monza izgledala prav klavrno.

"F1 in Formula E sta povsem različni kategoriji. Formula E ni tako zmogljiva kot F1. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj s Formulo E dirkamo v mestih, kajti Formulo E na stezah kot je Monza nikogar ne bi zanimalo. Tukaj govorimo o dveh različnih kategorijah in dirkalnih serijah. Zato ponavljam, da je zmotno primerjati Formulo E s F1. F1 je uveljavljena zgodovinska dirkalna serija."   

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac
Jest sem pa zagovornik, da se po vseh svetovnih organizacijah postavi mejo, do kdaj je lahko nekdo vodilni. 65 let potem pa lepo v penzijo. Sami starčki se valjajo po teh organizacijah.
12.9.2018 9:13:42
ripmork
Mogoče bi bilo res treba postavit kako starostno mejo, ja,... dam pa tule Todtu popolnoma prav.
12.9.2018 10:13:06
Tadejkrze
Jaz pa mislim, da ko bo električna tehnologija toliko napredovala, da bo dejansko močnejša in efektivnejša, potem bo tudi F1 preklopila na boljšo tehnologijo ali pa se celo združila s FE. Ampak do takrat bo še dolga.
12.9.2018 10:19:53
Senna4Ever
Tu mu dam tudi jaz prav, F1 ne more in ne sme bit električna, ker potem to ne bo več F1. Morda nekoč, ko nas "dinozavrov", ki obožujemo bencinske hlape, več ne bo...
12.9.2018 13:15:53
ASUSfan
Se strinjam da F1 se zelo dolgo ne bo elektricna. Ce je nek priblizek, bi si edino lahko predstavljal nek dizel-elektricen (ali pa verjetno bencin-elektricen) sistem, podobno kot ga imajo lokomotive in nekatere ladje, kjer ICE (ne vem, ali v slovenscini uporabimo gratico MNZ) poganja generator, elektricni motorji pa gonijo kolesa.
12.9.2018 17:55:28

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija