Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Jacques Villeneuve in njegove levite
Hamilton naj bo hvaležen za drugo mesto
Nekdanji dirkač formule ena Jacques Villeneuve verjame, da bi bil aktualni svetovni prvak Lewis Hamilton na domači dirki brez trčenja s Kimijem Raikkonenom le tretji. Kanadčan pa je kritičen tudi do komisarjev in merila pri izrekanju kazni.
Bojan Vrbnjak Arhiv
10. julij 2018 | 9:21:30

Na zadnji dirki za VN Velike Britanije je bilo veliko ognja in začimb. In to ne samo na stezi, temveč tudi izven nje. Predvsem po dirki, ko so nekatere izjave poskrbele za vroče debate. Najbolj ostro so streljali pri aktualnih prvakih ekipi Mercedes. Toto Wolff in Niki Lauda sta z očitki o namernem ravnanju obsojala Ferrari, ki se je po besedah Hamiltona poslužil zanimive strategije. Vse to se seveda navezuje na trčenje Raikkonena in Hamiltona.

Čeprav je aktualni prvak Hamilton dan pozneje na družabnih omrežjih naredil kora ali dva nazaj in to trčenje s Kimijem Raikkonenom označil kot običajno dirkaško nesrečo, pa je bilo njegovo ravnanje in obnašanje po domači dirki deležno številnih kritik. Da je potem še bojkotiral obvezen intervju v parc fermeju, tako da si je moral Martin Brundle njegovo izjavo piskati na odru za zmagovalce, je razjezilo tudi mnoge britanske navijače. Če bi poiskali skupen imenovalec mnenj, bi se ta glasil takole: Dejansko bi moral biti dirkač Mercedesa srečen, da je zahvaljujoč sijajni vožnji in dveh faz varnostnega avta prišel na drugo mesto.

Podobno meni tudi Jacques Villeneuve, ki pa gre še korak dlje in trdi, da bi bil Hamilton brez trčenja z Raikkonenom verjetno samo tretji. Ker se je moral Hamilton potem, ko je padel na zadnje mesto, prebijati skozi celotno polje in je zaradi tega pozneje opravil menjavo pnevmatik, je imel od tega korist v zaključni fazi dirke, ko je z bistveno bolj svežimi pnevmatikami brez težav prehitel moštvenega kolega Bottasa, ki se je ubadal z obrabljenimi. "Če ne bi prišlo do trčenja, bi se moral verjetno zadovoljiti s tretjim mestom," tako Villeneuve.

Svetovni prvak iz leta 1997 v igro prinaša dejstvo, da bi si Hamilton za vodilnima Vettlom in Bottasom uničil pnevmatike in bi moral staviti na podobno taktiko kot moštveni kolega. "Če ne bi trčila, potem bi Hamilton celotno dirko vozil na tretjem mestu. Nihče ga ni bi tako enostavno spustil naprej in prepričan sem, da bi si veliko prej uničil svoje pnevmatike." Po slabem štartu je Hamilton, ki je dirko pričel iz pole positiona, v prvih dveh zavojih padel nazaj na tretje mesto.

V tretjem zavoju pa je nato prišlo do trčenja, ki ga je povzročil Raikkonen. Hamilton je padel nazaj na začelje in je pričel s sijajnim dirkanjem skozi celotno polje. "Od tu naprej je bil na drugačni strategiji. In ta je delovala, kajti na postanek je zavil pozneje in je imel na koncu pnevmatike, ki so bile še dobre. V nasprotju od Bottasa," nadaljuje 47-letnik. Zaradi tega Kanadčan nikakor ne more razumeti Hamiltonovega debatiranja po dirki. "Po slabem štartu je bil na koncu drugi. In zaradi tega bi moral biti srečen, kajti dirke tako ali tako ne bi mogel dobiti. Zato menim, da nima nobenega razloga za pritoževanje."

Dodaten razlog za kritike Villeneuva je še enkrat več merilo izrekanja kazni komisarjev dirk in same kazni, ki so jo izrekli Raikkonenu. "Ne razumem, zakaj so mu tokrat izrekli 10 sekund, zadnjič pet sekund in včasih sploh ne izrečejo nobene kazni. To je tisto, kar je narobe. To je dirkanje. Ne odobravam tega, če se zaradi dirkanja izrekajo kazni. Te naj se izrečejo le v primerih, če se kdo posluži umazane akcije ali pa se obnaša neumno. To je nekaj drugega," tako Kanadčan, ki še doda svojo domnevo: "Verjetno so mislili: Gre za Lewisa, smo tukaj v Veliki Britaniji, dirka za naslov prvaka, torej je to vredno 10 sekund. Če bi bil na njegovem mestu Bottas, bi Raikkonen verjetno dobil le 5 sekund."

In potem Villeneuve poda nek drug primer: "Kaj pa je bilo v Avstriji, ko je Verstappen zapeljal v Kimija? Zakaj v tem primeru ni bila izrečena kazen? Mogoče zaradi tega, ker Kimija ni odneslo s steze? To je narobe, kajti odloča naj ravnanje, ne pa to, kar temu sledi." Trčenje med Raikkonenom in Hamiltonom v Silverstonu Kanadčan ocenjuje kot dirkaško nesrečo. "Enostavno sta branila svoje mesto. Lewis se je spravil v slab položaj, ker je zelo slabo štartal. Nekoliko ga je zaneslo navzven, pustil je prostor in Kimija je zaradi podkrmarjenja zaneslo v njega. Tukaj gre enostavno za smolo," tako ocena Villeneuva, ki pa z zadovoljstvo gleda na verbalni spopad treh najboljših ekip v boju za naslov. "A ni lepo, da se sedaj spopadajo še šefi ekip. To vse skupaj naredi še bolj napeto in zanimivo," z nasmehom pove Kanadčan.       

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
zoki
Točno tak. 10s je samo za to ker je bil to Hamilton.
10.7.2018 9:59:34
calen
Bazooka76, isto sem trdil kak Villeneuve, da za kazen odloča naj ravnanje, ne pa to, kar temu sledi. Jaz sem tudi siguren, če bi Kimi isto trčil v Botasa ali koga drugega, kazen nebi bila 10 sek ampak 5. Smešni so s temi kazni, zadnjič divjak Max ni nič dobil ko je zapeljal v Kimija in pridobil mesto.
10.7.2018 10:02:12
rovokopac
Če čebula ne bi imela če, bi bila samo bula.
10.7.2018 10:11:54
abt
Lep kos kruha si je hamle z tem jokanjem odrezal,se svojim navijacem se je zameril..tistim bolj pametnim seveda😂
10.7.2018 11:35:30
RenaultF1
Villeneuve je kar dobro ocenil. Moram rect da sem dirko gledal z njegovim komentarjem v zivo, in decko kot dirkac, zelo dobro ve kaj in kako se dogaja, res pa je tudi da je brez dlake na jeziku, ampak to naredi vse skupaj se bolj zanimivo.
10.7.2018 12:21:26
Gazibo2
10s ni nič. To je pa privilegij Ferrarija.
10.7.2018 13:19:17
Gazibo2
Tudi njega je torpediral Ferrari. A to je pa pozabil?
10.7.2018 13:27:32

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija