Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Sistem Halo
Zdržati mora težo nadstropnega avtobusa
Tehnični direktor ekipe Mercedes James Allison pojasni, kakšne sile mora zdržati sistem Halo, nameščen na dirkalnik formule ena in da bo imel Halo učinek na celoten dirkalnik.
Bojan Vrbnjak Arhiv
9. februar 2018 | 8:36:55

Tehnični direktor ekipe Mercedes James Allison je v video posnetku posredoval zanimive poglede na sistem Halo in kakšen vpliv ima ta zaščitna naprava na celoten dirkalnik letošnje sezone. Kajti ta element iz titana se ne more kar tako namestiti na obstoječi dirkalnik. Da bo ta svetniški sij izpolnil svoj namen in v največji meri ščitil dirkača, se mora temu prilagoditi celoten dirkalnik.

"Šasijo dirkalnika smo morali zelo ojačati, da bi lahko zdržala na primer težo nadstropnega avtobusa, ki bi ležal na sistemu Halo," izda Allison. To je bil za oblikovalce zelo veliki izziv, predvsem zaradi teže. Sicer se najmanjša skupna teža letošnjega dirkalnika iz 728 kg dvigne na 733 kilogramov, toda sam sistem Halo tehta bistveno več kot pa le teh pet dodatnih kilogramov.

Posledično s tem je moral Mercedes težo privarčevati na drugih mestih dirkalnika. "Opraviti smo morali nekatere spremembe, da bi dirkalnik ostal znotraj limita skupne teže," razloži Allison. Kajti logično je, da nobena ekipa ne želi na dirkalniku imeti gram odvečne teže. Ne nazadnje vsak nepotreben kilogram stane dragoceni čas kroga. Toda v letošnjem letu teža ni edina težava, s katero se ubadajo ekipe.

Zaradi sistema Halo trpi tudi aerodinamika. V neki manjši meri so dovoljene lažje modifikacije, ki bodo od ekipe do ekipe izpadle drugače in s katerimi bodo v neki meri zmanjšali aerodinamičen vpliv sistema Halo na celotnem dirkalniku – predvsem v področju zadnjega krilca. Da bi ta zaščitni element kmalu izginil iz formule ena, pa Allison ne verjame. "Gre za prvo generacijo, ki pa zagotovo ne bo zadnja," napoveduje Britanec.

Allison dodaja: "V formuli ena nikoli ne vlada zatišje. Poskušali bomo izboljšati prvo verzijo, jo narediti varnejšo in tudi bolj estetsko." V isti sapi pa Britanec doda, da se moramo trenutno na to novost šele navaditi. "Vendar sem prepričan, da bomo v prihodnjih letih sposobni narediti, da bo ta sistem Halo izgledal bistveno lepše," še obljubi Allison.        

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac
Kakšna rogovila? Ha, ha. Tak bi bilo fajn za na kletna okna.
9.2.2018 9:56:49
andrej
kaj pa ko se zatakne sprednje krilce tu not pa dirkač ne more izstopiti ?
9.2.2018 12:53:25
andrej
kako bodo recimo dirkača spravili ven iz sedeža ven ?
9.2.2018 12:54:09
forplan
Butarija brez konkurence tale okvir!
9.2.2018 21:59:05
matt0
Bo praktično, če slučajno pade komu avtobus na glavo. Na pretežno normalni dirki F1 pa bo varnost ista
10.2.2018 9:17:14
renault1
Hvala bogu, da dirkači ne bodo več umirali zaradi padanja avtobusov med dirko.
11.2.2018 14:11:39

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija