Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Mercedesova grožnja tekmecem
2018 povsem novi motor
Čeprav so v pogledu hibridnih pogonskih enot daleč pred konkurenco, pa pri Mercedesu ne mirujejo. V letošnji sezoni naj bi v dirkalnike namestili skoraj povsem novo pogonsko enoto.
Bojan Vrbnjak Arhiv
9. januar 2018 | 11:44:02

Da je Mercedesov motor od začetka hibridnega obdobja formule ena merilo za vse ostale, je bilo tekmecem Ferrari, Renault in Hodna že kaj hitro jasno. Da bi v letošnji sezoni zadržali to prednost, ekipa srebrnih puščic vneto dela na svojih motorjih, kar je izdal tudi šef motornega oddelka Andy Cowell, ki pravi, da bo njihova letošnja pogonska enota skorajda povsem nova.

Čeprav se letos karavana formule ena odpravlja v svojo peto sezono pogonskih enot, lahko po besedah Cowella še vedno najdemo področja, s katerimi lahko izboljšajo zmogljivost. "Vsakič, ko izdelaš nek motor ali opraviš izboljšavo, se nečesa naučiš." Zato imajo pri Mercedesu nadaljnje ideje, kako lahko pogonsko enoto še izboljšajo. "Koncept se zamrzne, opravi se delo, gre se skozi različna preverjanja, podaš se na stezo – in ves čas je dokaj frustrirajoče, ker se nečesa naučiš, vendar pa ne moreš poseči v fazo, brez da bi pri tem v osnovi uničil kvaliteto," tako Cowell. Zaradi tega vse skupaj podrobno opazujejo, da bi ideje uresničili pri naslednjem konceptu.

Veliko idej zadeva predvsem manjše izboljšave v dobro delujočih področjih, toda včasih pa spoznaš tudi korenitejše izboljšave, na primer pri procesu izgorevanja, pri zmanjšanju obrabe pri novih materialih, s katerimi želiš izboljšati zanesljivost. "In včasih gre tudi enostavno za presenečenje. Obstajajo ta lepa presenečenja, pri katerih si mnenja, da lahko sever prinese dva kW, toda dejansko pa je jug tisti, ki prinese ta dva kW", slikovito razloži Cowell.

Kar se tiče novega motorja 2018, je Cowell dokaj gotov. "Imamo načrte, kako lahko izboljšamo zmogljivost motorja. Imamo načrte, kako lahko v določenih področjih pogonske enote zmanjšamo obrabo ali pa izgubo v električnih sistemih." Očitno se mora konkurenca tudi letos bati moči motorjev srebrnih puščic.    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
zoki
Verjetno posledica omejitve dodatkov olju.
9.1.2018 17:47:47
Fero
Mislim da tudi drugi ne spijo. Medtem ko bo Mercedes imel skoraj povsem nov motor, bo imel McLaren čisto novega. Ali se je potrebno bati McLaren? :-)
10.1.2018 7:25:09
hubertfast
To bo prej evolucija kot revolucija. Razen če rezultati na mizi kažejo drugače.
10.1.2018 13:47:19

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija