EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Novice   |   Štart dirke v Monzi 2017
Zakaj je v ozadju stal Lamborghini?
Pred štartom dirke v Monzi so mnogi v pričakovanju napete dirke so mnogi spregledali, da je za štartnim poljem poleg zdravniškega avta stal tudi športni avtomobil Lamborghini Huracan.
Bojan Vrbnjak Autodromo Monza
11. september 2017 | 10:11:14

Mnogi navijači na tribunah ciljne ravnine niso verjeli svojim očem, ko se je pred štartom dirke poleg zdravniškega avta pojavil tudi športni avtomobil Lamborghini. Ali je šlo morda za novi varnostni avto FIA? Ali pa so si nemara prireditelji in z dirkanjem obsedeni Italijani dovolili, da vsaj en krog odpeljejo s športnim avtomobilom tradicionalne znamke? Ob tem je zanimivo, da tudi voznik varnostnega avta Bernd Mayländer ni vedel, s kakšnim namenom se je na štartni vrsti pojavil skrivnostni Lamborghini. Kolegi iz Motorsport-Total.com so glede tega povprašali prireditelje in dobili odgovor, ki je vsekakor smiseln.

Pri avtomobilu Lamborghini Huracan Performante gre zares za uradni gasilski avtomobil VN Italije. "V Monzi pred štartom dirke ob zdravniškem avtu vedno postavimo še gasilce, da lahko kar se da najhitreje ukrepamo, če je to potrebno," tako predstavnik dirkališča v Monzi. Za volanom športnika, ki doseže najvišjo hitrost 320 km/h in od 0-100 pospeši v 2,9 sekunde, je sedel testni dirkač Lamborghinija Mario Fasanetto, na sovoznikovem sedežu pa izurjeni gasilec.

Da se ta avtomobil uporabi le v Monzi, ima zgodovinske razloge. Na dirki za VN Italije leta 1978 je po štartu prišlo do verižne reakcije, ki je povzročila pravo katastrofo. V prerivanju mnogih dirkalnikov sta trčila Riccardo Patrese in James Hunt. Petersonov dirkalnik Lotus je po trčenju s Huntovim McLarnom odneslo v zaščitno ogrado, kjer se je vnel, od sile naleta pa ga je znova katapultiralo nazaj na stezo.

Zatem je prišlo do masovnega trčenja. Šved je ob tem vdihaval strupene pline, kar je vodilo do maščobne embolije. Po operaciji, ki je potekala v nedeljo zvečer, je Šved na žalost umrl. Zdravniki so namreč podcenili učinek plina klora, ki se ustvari, če istočasno gorijo bencin, poliester in karbon – to je na žalost vdihaval prav Peterson.

Medtem ko so bili varnostni ukrepi takrat v Monzi vse prej kot optimalni, ni bila krivda gasilcev, da je Peterson pozneje umrl v bolnici. Gasilci so bili namreč takoj na mestu nesreče in s svojim hitrim posredovanjem poskrbeli, da katastrofa ni bila še večja.

Njihova korajža tega usodnega septembrskega dne v Monzi leta 1978, jim je prinesla naziv "Levi" in s tem tudi prav posebno mesto na koncu štartne vrste dirke za VN Italije 2017. Ali bodo prireditelji tudi v prihodnjem letu uporabili Lamborghinija, je tačas še odprto.           

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Mario84
Jaz sem opazil, da ni bilo starega ferrarija, ki je vedno bil prisoten na startu v monzi. Ocitno so ga zamenjali s tem?
11.9.2017 20:55:15

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija