EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Novice   |   Pat Fry
Pri Ferrariju so razmišljali kratkoročno
Nekdanji tehnični direktor Ferrarija Pat Fry pojasni, kje se je v preteklih letih zatikalo pri moštvu iz Maranella in omeni kratkoročno razmišljanje, zastarelo tehnologijo in slabo kopijo McLarna.
Bojan Vrbnjak Arhiv
8. september 2017 | 8:28:07

Nekdanji tehnični šef Ferrarija Pat Fry je ekipi iz Maranella izstavil negativno spričevalo in kot razlog, zakaj tako dolgo čakajo na naslov prvaka, omenil kratkoročno razmišljanje. Fry se je Ferrariju priključil leta 2010 kot vodilni inženir na progi in se je tam, v primerjavi z nekdanjim delodajalcem McLarnom, soočil z zastrašujočimi pogoji. "Ko sem sredi leta 2010 pričel z delom pri Ferrariju, sem bil zares presenečen, kako zastarela je bila njihova tehnologija v primerjavi z McLarnom," pove Fry kolegom iz Sky Sports F1. Orodja za simulacijo dirke že deset do dvanajst let niso bila aktualna in tudi vetrovnik je bil dokaj prašen, če se ozremo na aktualnost. "Vetrovnik je bil dokaj počasen in trajalo je dokaj dolgo, da smo vse skupaj spravili v red."

Tako je Ferrari, po besedah Frya, potreboval šest mesecev, da so izvedeli, kaj je sploh narobe z vetrovnikom. "In trajalo je leto in pol, da smo to popravili," zmaje z glavo Fry. Gledano v celoti je trajalo več kot tri leta, da so odpravili obstoječe težave. Največja pomanjkljivost Ferrarija v tem času je bila ta, da je celotna organizacija razmišljala zelo kratkoročno. "Tukaj je šlo enostavno za pritisk, ki vlada pri Ferrariju. Vedno se je želelo zagotoviti, da smo na dirkaškem koncu tedna opravili najboljše delo, toda potrebovali smo dolgoročni načrt za več let. Nekdo bi moral misliti, da bi se morali v treh letih zavihteti na vrh, toda to nihče ni storil. Vse je bilo osredotočeno na hitro rešitev."

Eden izmed takšnih primerov je bil za Frya simulator, ki so si ga posebej omislili. To po besedah Britanca so tega nabavili le zato, ker so vedeli, da ga ima tudi McLaren. "Ne zato, ker bi mislili, da je to prav in potrebno." Primerno temu je tudi tukaj trajalo nekaj let, da so se v pogledu standarda vsaj približali nivoju McLarna, čeprav jih doseči niso mogli.

Istočasno pa Fry poudari, da njegov odnos s Ferrarijem nikoli ni bil slab. "Delo v ekipi je bilo fantastično," pohvali Fry in meni, da se Scuderia že nekaj časa nahaja na novi poti, ki je pravilna. "Vetrovnik, ki ga imajo sedaj, je veliko boljši. Tudi njihova tehnologija je izboljšana. Potrebuješ prava orodja in prave inženirje." Zaradi tega se lahko Sebastian Vettel v letošnji sezoni resno bori za naslov prvaka in po desetih letih – po zadnjem naslovu, ki ga je osvojil njegov moštveni kolega Kimi Raikkonen – želeni pokal znova pripelje v Maranello.

Da pa lahko z dolgoročnim načrtovanjem padeš tudi na nos, je pokazal McLaren, ki tudi po treh letih partnerstva s Hondo ne uspe priti iz globoke krize. "Seveda nihče ni pričakoval, da bo tako težko. Toda njihov razmišljanje je bilo dolgoročno. Sedaj imajo drugačen pogled. Ali ostanejo pri Hondi in še naprej prenašajo bolečine, ali pa se kratkoročno odpravijo k Renaultu. Dolgoročno to ni rešitev, ker že obstajata tovarniška ekipa Renaulta in seveda Red Bull."               

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija